Mark Mobach gaat bij IFMA toekomstgerichte onderzoeksagenda FM ontwikkelen

Mark Mobach gaat bij IFMA toekomstgerichte onderzoeksagenda FM ontwikkelen

Smart WorkPlace expert Mark Mobach is toegetreden tot een adviescommissie van de IFMA, die een toekomstgerichte onderzoeksagenda voor FM gaat ontwikkelen, gericht op vernieuwing van de gebouwde omgeving.

Mark Mobach, lector Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen, gaat dit bij de International Facility Management Association (IFMA) doen samen met dertien leden uit Afrika, Noord-Amerika, Azië, Europa en Zuid-Amerika.

De FM-sector ziet zich geconfronteerd met uitdagingen die de gebouwde omgeving en het gebruik van gebouwen ingrijpend en - naar verwachting - blijvend gaan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de recente schoksgewijze digitale versnellingen en het daaruit ontstane rijkere repertoire aan mogelijkheden om hybride te werken, en aan de klimaatverandering en de flux van wereldwijde verandering rondom duurzaamheid en circulariteit. Het zijn allemaal zaken die directe invloed hebben op het ontwerp en gebruik van de gebouwde omgeving. Voor de nieuw ingestelde 'Research Advisory Committee' vormen dit soort ontwikkelingen de basis voor een nieuw op te stellen onderzoeksagenda. De commissie richt zich daarmee dus op vernieuwing van het vakgebied FM. De ambitie is om de gebouwde omgeving zodanig te hervormen dat het welzijn van mensen en de duurzaamheid van gebouwen centraler komen te staan. 

De commissie bestaat uit een internationale groep multidisciplinaire onderzoekers van kennisinstellingen en bedrijven, met expertise over de gebouwde omgeving in relatie tot de menselijke beleving en betrokkenheid, mens-machine interacties, FM, vastgoed en duurzaamheid. 

Mark Mobach gaat bij IFMA toekomstgerichte onderzoeksagenda FM ontwikkelen

De commissie bestaat uit (v.l.n.r.) Jeffrey Saunders (voorzitter, Nordic Forsight), Moacyr Eduardo Alves da Graça (Escola Politécnica da USP), Ryan Anderson (Herman Miller), Colleen Conklin (Sodexo), Duygu Erten (IKLIMER), Joseph Lai (Hong Kong Polytechnic University), Kathy Michell (University of Cape Town), Mark Mobach (Hanzehogeschool Groningen en De Haagse Hogeschool), Thomas Nørmark (NTT DATA Business Solutions), Lara Paemen (IFMA), Andreas Pfnür (Technical University Darmstadt), Peggie Rothe (Leesman), Nancy Sanquist (IFMA) en Pa Sinyan (Gallup). 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Mark  Mobach

Mark Mobach

Leading Lector NoorderRuimte, Hanzehogeschool Groningen

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven