Gezondheid en gebruiker centraal bij nieuwbouw hoofdkantoor GGD Gelderland-Zuid

Gezondheid en gebruiker centraal bij nieuwbouw hoofdkantoor GGD Gelderland-Zuid

GGD Gelderland-Zuid neemt eind 2023 een nieuw hoofdkantoor in Nijmegen in gebruik. In het gebouw is een belangrijke rol weggelegd voor gezondheid van de drie gebruikersgroepen: cliënten, medewerkers en partners.

Daarnaast speelt het in op werkplekontwikkelingen als activiteitgericht werken, hybride werken en de steeds groter wordende behoefte aan ontmoeten, zowel intern als extern.

Het huidige hoofdkantoor van GGD Gelderland-Zuid bevindt zich aan de Groenewoudseweg en is ruim 40 jaar oud. Er waren drie overwegingen om voor nieuwbouw te kiezen, zegt Jules van Wijngaarden, directiesecretaris en manager directiebureau van GGD Gelderland-Zuid. “De belangrijkste overweging is dat renovatie van het huidige hoofdkantoor of kiezen voor herstructurering van bestaande bouw elders veel duurder was. Daarnaast wilden we een duurzaam gebouw. Bovendien wilde de gemeente Nijmegen heel graag dat we fysiek dichtbij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid terechtkwamen, een partner waar we inhoudelijk veel mee samenwerken bij de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) en waar we uit oogpunt van efficiency al ruim tien jaar ook de ondersteunende diensten zoals financiën en HRM mee delen.”

Gebruiker centraal

Het nieuwe pand stelt de gebruiker centraal. Die is te verdelen in drie groepen: cliënten, medewerkers en partners van GGD Gelderland-Zuid. “De belangrijkste gebruiker van het gebouw is de burger, want we zijn een publieke dienst”, zegt Van Wijngaarden. “De begane grond van het nieuwe gebouw is dan ook met name bedoeld voor de burgers die komen voor de jeugdgezondheidszorg, algemene gezondheidszorg of een gesprek over bijzondere zorg of Veilig Thuis. Op de vier verdiepingen erboven werkt met name het GGD-personeel.” Daarbij heeft de eerste verdieping nog wel een ‘status aparte’: “Op die verdieping willen we graag medewerkers van samenwerkingspartners – bijvoorbeeld gemeenten, gezondheids- en welzijnsorganisaties of jeugdwerk – de gelegenheid geven om daar aan te landen en te werken. Die verdieping is daarom voorzien van kamers waar ze daarvoor de laptop even kunnen inpluggen. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van het werklunchcafé op de eerste verdieping, bijvoorbeeld om te overleggen. We kregen overigens al langere tijd vanuit de partners de vraag naar zo’n voorziening. Met name gemeentemedewerkers kunnen tussen overleggen dan zaken uitwerken. Daarnaast is het handig omdat ze vaak ook mensen zien die ze nog ergens anders voor nodig hebben. We wilden als GGD Gelderland-Zuid graag nu al aan die behoefte tegemoet komen, maar ons huidige pand leent zich daar slecht voor. Vandaar dat het momenteel nog maar mondjesmaat gebeurt. We hebben er overigens ook als GGD Gelderland-Zuid zelf baat bij, want ons werk wordt steeds meer netwerken en vraagt om ontmoeten. Met onze collega’s, maar ook met onze samenwerkingspartners.”

Behandelen, ontmoeten, samenwerken

Jan Bonnemaijers, die als projectmanager vanuit HEVO sinds eind 2017 is betrokken bij de nieuwbouw van GGD Gelderland-Zuid, vult aan: “In het PvE is dat heel duidelijk gezoneerd: de begane grond is openbaar gebied, waar burgers worden ontvangen en zo nodig behandeld. Vandaar dat er op de begane grond ook veel behandelkamers zijn. In die zin is de begane grond een soort gezondheidscentrum en te vergelijken met een huisartsenpost. De eerste verdieping is een semi-openbaar gebied, waar de ontmoetingen plaatsvinden met de samenwerkingspartners. En de verdiepingen erboven zijn het private gebied, waar medewerkers van GGD Gelderland-Zuid samenwerken. Kortom: beneden behandelen, dan op de eerste verdieping ontmoeten en ten slotte op de verdiepingen erboven samenwerken.”

Het volledige interview met Jules van Wijngaarden van GGD Gelderland-Zuid en Jan Bonnemaijers van HEVO kunt u digitaal lezen in Smart WorkPlace magazine 9 (vanaf pagina 60), dat op 18 november is verschenen en als thema 'human capital' heeft. Leest u liever het magazine in print? Bestel uw nummer dan nu hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven