Rapport over gezondheidsbevordering op de werkplek

Rapport over gezondheidsbevordering op de werkplek

De World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) heeft met Deloitte een rapport uitgebracht, dat bedrijven ondersteunt bij het verankeren van een cultuur van gezondheid en welzijn van werknemers.

De World Business Council for Sustainable Development is een door een CEO geleide organisatie van meer dan 200 internationale bedrijven. De Raad is ook verbonden met 60 nationale en regionale ondernemingsraden en partnerorganisaties. 

Geschat wordt dat jaarlijks nog steeds bijna 2 miljoen vrouwen en mannen over de hele wereld sterven als gevolg van arbeidsgerelateerde ongevallen of ziekten. En de gemiddelde persoon zal een derde van zijn leven op het werk doorbrengen. Dit maakt de werkplek een prioriteit voor gezondheidsbevordering in de 21e eeuw. Als het goed wordt beheerd, kan werk worden gebruikt om aanzienlijke positieve gevolgen voor de gezondheid te genereren.

Door veilige werkplekken en culturen te bevorderen die het welzijn van werknemers beschermen en koesteren, hebben bedrijven over de hele wereld en in alle sectoren het potentieel om een ​​belangrijke bijdrage te leveren aan het bevorderen van de hoogst mogelijke normen voor gezondheid voor iedereen.

‘Healthy People, Healthy Business: Embedding a culture of employee health and wellbeing’ is het eerste sectoroverschrijdende rapport voor bedrijven, en door bedrijven, om programma's te implementeren die de hoogste normen op het gebied van gezondheid, veiligheid en welzijn garanderen voor werknemers in de hele wereldwijde operaties en waardeketens. Het ondersteunt bedrijven op hun weg naar het verankeren van een cultuur van gezondheid en welzijn van werknemers door inzichten en begeleiding te bieden met betrekking tot drie fundamentele vragen:

  • Waarom is de gezondheid en het welzijn van werknemers bedrijfskritisch?
  • Wat is de rol van het bedrijfsleven bij het beschermen en bevorderen van de gezondheid en het welzijn van werknemers?
  • Hoe kunnen bedrijven de overgang naar een cultuur op de werkplek versnellen die de hoogst haalbare normen van welzijn bevordert in een reeks gezondheids- en welzijnsdimensies?

Waarom is de gezondheid en het welzijn van werknemers bedrijfskritisch?

Er zijn een aantal factoren waarom inspanningen om de gezondheid en het welzijn van werknemers te ondersteunen gezien zouden moeten worden als bedrijfskritisch. De nieuwe richtlijn identificeert en verklaart vijf gebieden die belangrijk zijn voor de business om te beschouwen als belangrijkste drijfveren voor actie als het gaat om het opschalen van inspanningen om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen en te beschermen:

  • Acquisitie en behoud van talent
  • Een zich ontwikkelende regelgevingsomgeving voorblijven
  • Verbeterde bedrijfsprestaties
  • Reputatie en merkwaarde
  • Verbeterde toegang tot kapitaal

Wat is de rol van het bedrijfsleven bij het beschermen en bevorderen van de gezondheid en het welzijn van werknemers?

Het bedrijfsleven heeft de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat werk niet alleen de gezondheid van werknemers niet schaadt, maar deze ook voedt. Bedrijven zijn goed gepositioneerd om veel gebieden van gezondheid en welzijn te verbeteren, variërend van de traditionele aspecten van gezondheid en veiligheid op het werk tot fysiek, mentaal, sociaal en financieel welzijn.

Hoe kunnen bedrijven de overgang naar een cultuur op de werkplek versnellen die de hoogst haalbare normen van welzijn bevordert in een reeks gezondheids- en welzijnsdimensies?

Om hun potentieel te benutten om positieve gezondheids- en welzijnseffecten te realiseren in deze verschillende dimensies, is het belangrijk voor bedrijven om een ​​duidelijk gedefinieerd proces te starten om een ​​cultuur van gezondheid en welzijn centraler in de organisatiestructuur te verankeren.

Hoewel de reis van elke organisatie anders kan zijn, moet het doel om te evolueren naar een holistische gezondheid en welzijn van werknemers, ingebed in de bedrijfsstrategie, consistent zijn. Leiderschapsbetrokkenheid op het hoogste niveau, een cultuur van welzijn, op maat gemaakte en impactvolle programma's en een duurzame toekomstgerichte benadering moeten het uiteindelijke doel zijn.

Het rapport schetst een proces in vijf stappen voor bedrijven om vooruitgang te boeken in hun gezondheids- en welzijnstraject.

De stappen omvatten:

  • Diagnose van volwassenheid
  • Strategie om verandering te stimuleren
  • Pas de aanpak aan
  • Implementeer de juiste hefbomen om verandering te stimuleren
  • Prestaties evalueren en communiceren

Volgens de auteurs heeft de komst van de COVID-19-pandemiebedrijven over de hele wereld een belangrijk keerpunt gegeven om dieper te onderzoeken hoe ze zowel negatief als positief omgaan met de gezondheid van de individuen die de motor zijn voor hun succes. Bedrijven die deze kans niet aangrijpen, lopen volgens de auteurs het risico achterop te raken, aangezien welzijn zich blijft vestigen als een kritische bepalende factor voor het aantrekken en behouden van talent, evenals een belangrijke en materiële pijler van ESG-analyse en prestatiebeoordeling.

 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven