SWP Talks over sustainable workforce

SWP Talks over sustainable workforce

Wat is sustainable workforce en wat is de impact van hybride werken daarop? Over dit en nog veel meer gaat de vijfde SWP Talks waarin Wim Kooyman van SWP praat met Richard Helmus en Heleen Mes.

De vijfde SWP Talks is te beluisteren via SpotifySoundcloud en Springcast. In SWP Talks praten experts over duurzaamheid en gezondheid in de werkomgeving en hoe dit bijdraagt aan het human capital van organisaties.

Heleen Mes is oprichter van HXWork en de LinkedIn-groep Employee Experience. Haar missie is om van iedere werkgever een topwerkgever te maken. Ze legt uit wat een sustainable workforce voor haar inhoudt: “Dat mensen betrokken zijn bij de organisatie en hun collega’s, dat ze bevlogen zijn in hun werk en dat ze gezond en productief zijn.” Richard Helmus is Manager Facility & Real Estate bij Coöperatie VGZ. In 2020 kreeg VGZ een platinum certificaat voor het voldoen aan de hoogste eisen van The International Wellbeing Institute. Dit instituut toetst de impact van de werkomgeving op de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. Hij voegt aan het betoog van Mes nog een aantal elementen toe. “Een van de strategische veranderthema’s is bij VGZ ‘people first’. En dat houdt weer verband met twee van onze vier bedrijfswaarden: menselijk en aandacht. Dat betekent luisteren en ze begrijpen en zo nodig ook interventies doen ten gunste van de medewerker.”

In de podcast kwamen ook het onderzoek uit 2019 aan de orde, ‘Investments in a Sustainable Workforce in Europe’ van Tanja van der Lippe, hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht, en de opkomst van het hybride werken. Volgens Helmus is de les uit zowel het onderzoek als uit de opkomst van het hybride werken dat medewerkers echt een onderdeel moeten zijn van de strategie van een organisatie. “Tijdens de pandemie en nu bij het hybride werken is het belangrijk om continue de verbinding actief te houden met de medewerkers.” Mes beaamt dat het hybride werken heeft geleid tot nieuwe accenten bij de sustainable workforce. “In 2019 ging het nog om sociale regelingen en trainingen, terwijl het nu draait om vragen als ‘hoe ga je met elkaar om?’ en ‘welke spelregels horen daarbij?’. En voor organisaties gaat het om de vragen als ‘hoe breng je de verbondenheid en de connectie met elkaar terug?’, ‘hoe houdt je de cultuur levend?’ en ‘hoe zorg je voor werkgeluk?’.”

Nieuwsgierig naar de hele podcast? Beluister hem dan direct hieronder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven