Waarom zijn Workplace Analytics belangrijk?

Waarom zijn Workplace Analytics belangrijk?

Organisaties zijn steeds vaker op zoek naar manieren om data te gebruiken om op basis van feiten beslissingen te nemen. Maar wat moet je met die data? Hoe pas je effectief toe op je organisatie? 

Factoren als mensen, organisatie en de werkplek worden op elkaar afgestemd in een werkplekstrategie. Het maken van datagedreven beslissingen draait allemaal om het verzamelen van waardevolle gegevens en het in actie omzetten in de werkplekstrategie. Met bruikbare datasets kun je de werkomgeving verbeteren en de werkplekstrategie verbeteren. Het is geen nieuwe trend, integendeel, het bestaat al tientallen jaren. 

Wat is Workplace Analytics?

Simpelweg wordt workplace analytics gezien als het proces waarbij de werkplek en de werknemers worden geanalyseerd aan de hand van gegevens. Deze analytics combineren datasets die organisaties in staat stellen de prestaties van zowel de werkplek als de werknemers te analyseren. Managers kunnen deze aanknopingspunten gebruiken om aspecten van de werkomgeving te begrijpen, zoals de bezettingsgraad of de uitgevoerde activiteiten. Het gebruik van de werkplek kan worden geanalyseerd door middel van observatie, wat inzicht geeft in de bezetting en het gebruik. Werknemers kunnen ook ondervraagd worden met vragen als welke werkplekken zij het liefste gebruiken. Of welke activiteiten ze op bepaalde werkplekken uitvoeren.

Met behulp van workplace analytics kunnen organisaties samenwerkingspatronen identificeren die impact hebben op de productiviteit. Maar ook de effectiviteit van werknemers kunnen worden verbeterd door gegevens van verschillende cloud gebaseerde platformen te analyseren. Denk aan platformen zoals Slack, Zoom en Microsoft Teams. Samen geeft dit bruikbare inzichten in hoe werknemers presteren op de werkplek. 

Soft data versus hard data

Je kan data op twee manieren categoriseren: soft data en hard data. Soft data is data dat wordt verzameld door subjectieve ervaringen zoals gedachten en gevoelens. Hard data daarentegen is objectieve meetbare data zoals een bezettingsgraad of de kamertemperatuur. Onze volgende blog zal een uitgebreide uitleg bevatten over deze verschillende soorten data. Eerst gaan we uitleggen op welke manieren een bedrijfdata kan verzamelen.

Het idee achter workplace analytics gaat niet alleen over het meten van de prestaties van werknemers en de werkomgeving. Het gaat ook om het verbeteren van de werkplek door continue feedback en coaching door HR en facility managers. Willen bedrijven hun werkplek verbeteren, dan moet er data worden verzameld, geanalyseerd en omgezet worden naar zinvolle dashboards. De informatie die uit deze opnames worden afgeleid kunnen vervolgens worden gebruikt om de kantoorruimte te optimaliseren en de organisatie te versterken. Workplace analytics kan dienen als een hulpmiddel om de effectiviteit van werkplekstrategieën te analyseren. Met deze data kunnen bedrijven nieuwe manieren creëren om hun werknemers te betrekken en de werkomgeving te verbeteren. Workplace analytics helpt bedrijven inzicht te geven in de sleutelfactoren binnen een organisatie, de betrokkenheid van werknemers en hoe ze die kunnen verbeteren.

Conclusie

Workplace analytics worden een steeds populairdere manier om de werkplek te begrijpen en te verbeteren met behulp van data. Een tool voor workplace analytics kan helpen bepalen wat er moet worden verbeterd en kan het behouden en werven van personeel vergemakkelijken. Measuremens platform voor workplace analytics voegt inzichten uit employee experience en gegevens over de bezetting van werkplekken samen. Samen is het een hulpmiddel voor facility managers en HR-managers om beslissingen te nemen over de werkomgeving.  

Hoe je de data verzamelt en analyseert, bepaalt het succes van workplace analytics. Ontbrekende gegevens, of kijken naar de verkeerde variabelen kan scheve of verkeerde inzichten geven. Daarnaast zijn privacy en toestemming belangrijk om te overwegen tijdens de dataverzamelingsprocedures. Als je jouw werknemers niet goed informeert over de bedoelingen en procedures, kan dit leiden tot een gevoel van wantrouwen. Door duidelijk te zijn dat je gegevens verzamelt om de werkplek en het welzijn van werknemers te verbeteren, voorkom je dit.

Lees de volledige blog op de website van Measuremen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven