Human Capital: Quiet quitting

Human Capital: Quiet quitting

Een nieuw fenomeen? Of gewoon een ander woord voor iets wat we eigenlijk al kennen. De nieuwe trend op de arbeidsmarkt is quiet quitting: alleen het hoognodige doen en niets extra. Japke-d Bouwma schrijft erover in het NRC

"het is „alleen nog maar het hoognodige doen op je werk, en niks extra’s”. Dus „je laptop om 17.00 uur dichtklappen, alleen je toegewezen taken uitvoeren, niet meer ’s avonds je mail bekijken en meer tijd doorbrengen met je familie”. Experts vonden het niet verstandig om daar aan mee te doen, want zonder dat stapje extra mis je de boot in je carrière. Maar ja, het is iets „van de jonge generatie”, die „door corona de verbinding met de arbeidsmarkt is kwijtgeraakt en een andere opvatting over werk heeft dan ouderen”. - Japke-d Bouma

Grenzen stellen

Zoals in het artikel beschreven staat is 'quiet quitting' een misleidende term. Alleen het hoogst nodige doen is "grenzen stellen" geeft Bouma aan. Het tegenovergestelde van quiet quitting wordt 'quiet firing' genoemd. Deze term doelt op werknemers die jaar naar jaar zo ondermaats worden behandeld (nooit loonsverhoging, promotie of mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling ) dat ze er na een tijdje vanzelf mee stoppen."is het niet gewoon een kwestie van geven en nemen? Natuurlijk ben je als werknemer wel gek om stelselmatig meer te doen en harder te werken dan overeengekomen als de waardering en tegenprestatie daarvoor uitblijft. Maar als je doet wat moet gebeuren zonder steeds naar je contract te kijken of dat wel kan worden afgedwongen én je werkgever beloont die inzet en flexibiliteit (bijvoorbeeld door zelf ook flexibel te zijn in werktijden, werkplek etc.) lijkt me dat win/win. Kijk niet hoe je elkaar kunt uitbuiten, maar hoe je elkaar het beste kunt helpen". Draagt Hajo Groenveld bij op LinkedIn.

Human Capital

"Human Capital" legt de focus op het binden, boeien en laten groeien van medewerkers, iets wat in dit onderwerp keer en keer naar voren komt. Medewerkers gepast behandelen en belonen. Maar ook waarde toevoegen aan hun werkplek en werkzaamheden. Nu de krapte op de arbeidsmarkt bewijst dat niet iedereen 'vervangbaar' is groeien de vragen rondom Human Capital. Want hoe passen we dit nou concreet toe op onze werkomgeving.

Smart WorkPlace geeft 1 november 2022 een congres: 'Human Capital: Binden, Boeien, Behouden!' tijdens dit congres worden er door verschillende inspirerende sprekers tips en tricks gegeven die direct toepasbaar zijn op de werkomgeving. Ook zijn er wel 16 workshops te bezoeken die inzicht geven in Human Capital en de toegevoegde waarde die het heeft. Haal je tickets op de eventpagina.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven