Sleeping on the job ... een goed idee?

Sleeping on the job ... een goed idee?

In de haven van Rotterdam vinden ze van wel! Speciale aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van ploegendienstmedewerkers. In landen als Japan en China is overdag slapen op het werk heel normaal, maar in Nederland is de powernap nog niet echt ingeburgerd.

Langzaam keert het tij en krijgen HR-afdelingen van grote bedrijven steeds meer oog voor de negatieve gevolgen van onregelmatig en ’s nachts werken. Bij de Port of Rotterdam waren het echter de medewerkers zelf die met het verzoek kwamen om zowel overdag als ’s nachts effectiever te kunnen rusten en ontspannen.

Fit door de nacht

Topsporters zijn allang overtuigd van de boost die een goed dutje overdag kan geven, maar powernappen op het werk is nog relatief onbekend in ons land. In de verkeerscentrales van de Port of Rotterdam, in de Botlek en in Hoek van Holland weten ze hoe belangrijk een powernap tijdens werktijd kan zijn om spanning en stress te verminderen. Medewerkers kunnen dag en nacht ontspannen in de speciale VITA Sentation powernapstoel van Newas uit Buren. Tot grote tevredenheid van zowel de VTS-operators, die 24 uur per dag schepen door de haven leiden en dus altijd alert moeten zijn, als hun leidinggevenden.

Teamleider Verkeersafhandeling Ed van Golden van de Divisie Havenmeester van de Port of Rotterdam was in eerste instantie sceptisch: ‘Ik vond het een raar idee, slapen in de baas z’n tijd. Maar de Werkgroep Recuperatie, die uit naam van alle operators met het idee kwam, was volledig serieus. Ze wilden, in plaats van de doorgezakte bank in de keuken, graag een speciale ruimte met een fijne stoel om tijdens elke werkshift goed te kunnen ontspannen of slapen, om weer te herstellen en op te laden van hun intensieve werk. Daar bleek het voor hen aan te ontbreken, met name tijdens de ‘donkere uren’, zoals de nachten bij ons genoemd worden. De verkeerscentrales van de Port hebben hun speciale rustruimtes, luxueus ingericht met zachte vloerbedekking, planten en de comfortabele VITA Sentation powernapstoel van NEWAS uit Buren, in de uitvoering met het FPSontspanningssysteem

FPS ontspanningssysteem

FPS is een speciale techniek waarbij laagfrequente geluidsgolven zorgen voor in sterkte variërende trillingen, die het lichaam als het ware ‘aanraken’. De trillingen hebben tot gevolg dat lichaam en geest in een extra diepe ontspanning raken, waardoor je je in korte tijd weer helemaal opgeladen voelt. En dat werkt, blijkt uit onderzoek van de TU Delft en de Radboud Universiteit Nijmegen

Lees hier meer over het Port of Rotterdam project.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Eveliene  Arema

Eveliene Arema

Adviseur Herstel op het werk en business development, NEWAS

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven