Vastgoed cruciaal in hybride werken

Vastgoed cruciaal in hybride werken

We zien een terugkeer naar kantoor, hybride werken is in volle gang. Maar hoe belangrijk is het dan nog om een goed kantoor te hebben? We spraken Collin Anders van Solved erover.

De grootste uitdaging is mensen terugkrijgen naar kantoor. ‘Een grote uitdaging’, bedrijven durven het niet heel hard als regel te stellen. En het als regel stellen lijkt ook niet de juiste oplossing.

“Met name de CEO's zijn gevoelig hiervoor, ze zijn bang dat ze ‘footloose’ zijn en makkelijker van baan wisselen. We merken ook dat jonge medewerkers bang zijn dat ze zo niet goed carrière kunnen maken, ze willen graag gezien worden door hun leidinggevende” – Collin Anders

De markt voor vastgoed is krap, op de goede plekken is het nog steeds heel moeilijk. Denk maar aan elektrisch rijden, we willen het allemaal en veel bedrijven zijn naar deze duurzame mogelijkheden gegaan, maar vind maar eens een pand in Amsterdam waar je ze ook allemaal op kan laden, daar moet je over nadenken voor je mensen vraagt om terug te komen naar kantoor.

“Bedrijven zijn weer bezig hun footprint te her-ijken, maar merken dat er geen duidelijke data is”. Ook kijken bedrijven natuurlijk naar externe factoren ‘wat komt er op ons af’.

Het kiezen van een gebouw is niet altijd even makkelijk, en ook na corona blijft het heel krap, er komt juist veel meer onderscheid tussen goede en slechte plekken volgens Collin. “Een goed gebouw is niet alleen duurzaam en groot, maar ook op de juiste plek, bereikbaar en veilig”. Zelfs wanneer veel van je medewerkers thuiswerken blijft het kantoor een integraal deel van de organisatie. We zien groepen die goed om kunnen gaan met thuiswerken, dit zijn vaak de jongere hoogopgeleiden. Maar sommige mensen hebben toch meer sturing of coaching nodig. Thuiswerk is niet per se iets wat iedereen past. Maar de gesprekken in deze sfeer gaan natuurlijk juist over die hoogopgeleiden die allemaal goed zelfstandig thuis kunnen werken en op output gestuurd kunnen worden. Maar er zijn toch ook nog veel beroepen waar op aanwezigheid gestuurd moet worden.

Veel van deze veranderingen zijn in versnelling geschoten door corona. Maar er waren nog bedrijven die simpelweg niet klaar waren voor deze veranderingen. Die dus nu met old-school managementsystemen en tools in een hele nieuwe wereld zijn beland.

Goed advies over huisvesting en vastgoed is dus crucialer dan ooit. Ondanks dat een deel van werknemers thuis of hybride aan het werk is is het belang van vastgoedadvies juist gegroeid.

“In de huidige markt is adviseur zijn wel een dankbare job”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven