Geen goed of fout bij hybride werken?

Geen goed of fout bij hybride werken?

Is er een aanpak bij hybride werken die atijd goed is? Dat is de vraag van de Round Table Hybride Werken. Bas Braaksma, commercieel directeur van Openr gaf zijn inzichten op de kwestie.

“Bij ons is flexibiliteit een sleutelwoord. Daardoor kunnen we eenvoudig op- en afschalen met werkplekken en bureaus.” - Bas Braaksma

De ontwikkeling van Hybride werk

Bas Braaksma verruimt het historisch perspectief van de ontwikkeling: “Je had eerst het kantoor waar iedereen zijn eigen ‘werkhokje’ had. Vervolgens kreeg je de kantoortuin, waar iedereen kon flexwerken, maar nog wel zijn eigen preferred plekje had. Bovendien had je vaak evenveel werk- als zitplekken. Dat verandert nu omdat vier dagen kantoor en één dag thuis vaak drie of vier dagen thuis en één of twee dagen kantoor is geworden. Dat hangt ook af van wat de werkgever wenst of eist natuurlijk: wil hij je op kantoor monitoren of is het akkoord dat je binnen je contracturen je werk af krijgt?” Braaksma ziet ook nog iets anders: “Medewerkers ‘ontvluchten’ vanwege de energiecrisis hun huis en organisaties geven wel of niet vergoedingen voor thuiswerken.” Braaksma adviseert organisaties daarom om niet allerlei werkplektypen aan te maken maar om beleid te formuleren en daar op te laten schieten.

Geen goed of fout?

De deelnemers van de Round Table concluderen dat er op het punt van verbinding bij hybride werken geen goed of fout is, en ook geen gouden regel voor welke variabelen wel en niet goed werken. Braaksma ziet wel iets anders: “Ik denk dat bij hybride werken het gevoel van vrijheid belangrijk is. Waarbij je de mogelijkheid hebt om thuis te werken maar ook op kantoor." Braaksma stelt daarom bij Openr duidelijke kaders: “Mijn medewerkers mogen allemaal thuis werken, maar ik wil dat ze bij de sales- en marketing meeting fysiek op kantoor aanwezig zijn.”

Aan het eind van de Round Table vraagt moderator Kooyman de deelnemers om een voorspelling te doen waar we over twee jaar staan met hybride werken. Braaksma: “Ik verwacht dat op kantoor veel zal draaien om groen en gezondheid.” Braaksma komt daarna tot een krachtige conclusie van deze Round Table: “Het is goed voor organisaties om beleid rond hybride werken te hebben, waar mensen iets van moeten vinden. Maar onderken wel de verschillen: tussen kleine en grote organisaties, maar ook tussen afdelingen onderling zoals sales en marketing. Daarom is mijn aanbeveling: hybride werken moet hybride worden aangevlogen.”

Ook de input van de andere aanwezigen lezen? Lees dan het volledige verslag hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven