De vierdaagse werkweek, is het haalbaar?

De vierdaagse werkweek, is het haalbaar?

In het Verenigd Koninkrijk is dit jaar een groot onderzoek afgerond naar de vierdaagse werkweek. Bijna 3000 medewerkers van 60 bedrijven deden hieraan mee waarbij ze een dag minder werkten met behoud van loon.

Velen beweren dat, hoewel de vijfdaagse werkweek in de 19e eeuw effectief was, deze niet langer voldoet aan de behoeften van de moderne professional.

De vierdaagse werkweek

Een vierdaagse werkweek kan op twee manieren worden gedefinieerd; de eerste is wanneer een werknemer zijn fulltime uren (40 uur) comprimeert over een periode van vier dagen. En de tweede is het verminderen van de uren van een werknemer (32 uur) over vier dagen, zodat ze dan een weekend van drie dagen kunnen hebben.

Vooral de afgelopen jaren hebben veel landen over de hele wereld, waaronder Japan, Nieuw-Zeeland, Spanje en laatst IJsland – de vierdaagse werkweek uitgeprobeerd om het effect ervan op hun werknemers te onderzoeken. Microsoft testte vierdaagse weken in zijn Japanse kantoren en ontdekte dat de verkorte werkweek leidde tot efficiëntere vergaderingen, gelukkigere werknemers en een productiviteitsstijging van maar liefst 40%. Ook voerde IJsland een proef uit waarbij werknemers werden gevolgd die minder uren werkten op verschillende werkplekken in de publieke sector, en vond dat het een algemeen succes was, 86% van de beroepsbevolking van het land heeft inmiddels een kortere werkweek voor hetzelfde loon.

De voordelen

De productiviteit van deze werknemers bleek er niet op achteruit te zijn gegaan. Sterker nog, bij de bedrijven was een gemiddelde omzetstijging van 35 procent waar te nemen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Niet alleen de werkgevers leken te profiteren, ook de werknemers zelf. Zo nam het aantal slaapproblemen af, evenals burn-out en stressklachten.

Het CIPD meldde dat de meerderheid van de mensen denkt dat flexibel werken positief is voor hun kwaliteit van leven, en 30% van de mensen denkt dat het een positieve invloed heeft op hun geestelijke gezondheid. Potentiële nieuwe en bestaande medewerkers een flexibel werkpatroon bieden is dus ook een manier om talentvolle professionals aan te trekken en te behouden.

De nadelen

Helaas past het model van de vierdaagse werkweek niet in elke branche. Sommige bedrijven of beroepen vereisen een 24/7 aanwezigheid, wat een verkorte werkweek onpraktisch zou maken en in sommige gevallen het werk zou vertragen, waardoor er langere doorlooptijden zouden ontstaan.

"Een vierdaagse werkweek zou praktisch niet werken vanwege de noodzaak om meer diensten te draaien in een tijd waarin we al te maken hebben met personeelstekorten."  Zegt een SEH-verpleegkundige van het Northamptonshire-ziekenhuis

Eveneens geven sommige werknemers de voorkeur aan de structuur van een vijfdaagse werkweek of werken liever meer uren dan een vierdaagse werkweek biedt. Zo hebben sommige beroepen taken die simpelweg meer tijd in beslag nemen dan andere, wat zou leiden tot meer overuren of het aantrekken van meer personeel om het tekort aan te vullen (zoals gebeurde in de gezondheidszorg voor de IJslandse studie), wat uiteindelijk duur kan worden.

Hoewel er nu van werknemers een flexibelere benadering van werktijden wordt verwacht, zou een minder verstorend, meer geleidelijk proces het aannemen van een hybride of flexibel werkbeleid zijn. Waar er momenteel veel vragen zijn over het implementeren van beleid over hybride werken kan de vierdaagse werkweek een oplossing bieden.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven