Hoe architecten gebouwen gezonder kunnen maken

Architecten denken te weinig na over het effect dat hun ontwerpen hebben op de gezondheid van mensen, stelt architect Ben van Berkel in een uitgave met stichting de nieuwe draai.

Van Berkel, bekend van iconische ontwerpen als de Erasmusbrug in Rotterdam en het NS-station in Arnhem, is enkele jaren zich serieuzer gaan verdiepen in hoe mensen worden beïnvloed door hun omgeving. Daarvoor doet zijn bureau UNStudio samen met studenten van de universiteit Harvard onderzoek naar hoe gebouwen de fysieke gezondheid van mensen kunnen verbeteren.

Architectuur en gezondheid

Als gastdocent op de Harvard Graduate School of Design laat Van Berkel studenten het onderwerp ‘architectuur en gezondheid’ via diverse invalshoeken benaderen, waaronder via beleid, ruimtelijke ordening en als sociaal-cultureel fenomeen. “We gebruiken daarbij de Alfred Smith Houses in New York als voorbeeld. Dat project voor sociale woningbouw uit de jaren ’50 laat goed zien waarom woningcorporaties het vaak zo slecht doen. Er is veel achterstallig onderhoud en mensen moeten soms maanden wachten op reparaties. Bewoners worden totaal niet betrokken bij de ontwikkelingen. Dat zorgt voor veel stress. Mijn studenten bedenken oplossingen om dit soort situaties te verbeteren.”

Minder vaak ziek

Voor zijn eigen ontwerpen bedenkt de architect manieren om de gezondheid van mensen in een gebouw te bevorderen. Door liften te verstoppen en trappen uitnodigender te maken, laat Van Berkel mensen meer bewegen in een gebouw. En om verspreiding van ziektekiemen zo veel mogelijk te beperken, gebruikte hij voor het kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs in Groningen (zie foto) een techniek die bekend is uit ziekenhuizen: frisse lucht komt uit de vloer en wordt via het plafond afgezogen. Speciale lamellen aan de buitenkant van het pand vangen de benodigde wind op.

Verticale ventilatie

“De verticale ventilatie zorgt ervoor dat bacteriën zich veel minder van persoon tot persoon kunnen verspreiden. De lucht binnen is zo vers dat je het gevoel hebt buiten te zijn.” In het gebouw, dat in 2011 werd geopend, bleek vorig jaar dat werknemers zich bijna 20 procent minder ziek melden dan voorheen, zegt Van Berkel.

Lees hier de gehele uitgave van de nieuwe draai.

Bron: de nieuwe draai
Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven