Muziek binnen werkomgeving werkt stimulerend

Muziek binnen werkomgeving werkt stimulerend

Bijna iedereen vindt dat muziek het werken leuker maakt. Het blijkt ook dat muziek binnen de werkomgeving voor medewerkers van toegevoegde waarde kan zijn.

Muziek kan niet alleen een positief effect hebben op productiviteit maar ook bijdragen aan wellbeing van medewerkers en saamhorigheid tussen medewerkers, blijkt uit een column van Hospitality Group. Muziek geeft een gevoel van herkenning en persoonlijke aandacht en zorgt voor interactie. Vanzelfsprekend hebben niet elke muzieksoort en elke volume een positief effect of passen bij de organisatie.

Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder (Vrije Universiteit Amsterdam) geeft in een recent artikel in het NRC aan dat er zeker een groep medewerkers is voor wie muziek een stimulerend effect heeft. We kennen het allemaal zegt hij: in de loop van de dag, daalt onze concentratie. Dan kan een prikkel van buitenaf nodig zijn om je brein een boost te geven.

Imagobepalend

Behalve emotie zorgt muziek voor veel meer reacties van de mens. Zo beïnvloedt muziek ook de beleving van tijd en daarmee onze bewegingssnelheid. De beleving van tijd die we ergens verblijven, hangt bijvoorbeeld samen met het tempo van de muziek. Snellere muziek zorgt voor vluchtig handelen.

Hoger werktempo

89% van de medewerkers geeft aan dat achtergrondmuziek als positieve en motiverende stimulans wordt ervaren. Als tip wordt meegegeven dat muziek met tekst moet worden vermeden en dat vrolijke/opzwepende muziek het meest bijdraagt aan een hoger werktempo.

Ruisende zee of walvisgeluiden

Medewerkers geven aan (achtergrond)muziek fijn te vinden, omdat zij zich dan niet storen aan omgevingsgeluiden en ander lawaai. De muziek moet alleen de 70 decibel niet overstijgen, omdat het dan storend maar ook schadelijk voor het gehoor kan zijn. Het gaat eigenlijk ook niet om het echt luisteren naar muziek, maar enkel om de achtergrondgeluiden die de concentratie bevorderen (denk bijvoorbeeld aan een ruisende zee, walvisgeluiden of regendruppels die tegen het raam tikken).

De nieuwe dichte deur

Naast dat medewerkers werken met koptelefoons/oortjes, omdat het ontspant en gelukkig maakt, doen ze het ook om te kunnen focussen of om terugkerende werkzaamheden leuker te maken. In plaats van de deur dicht te trekken zetten we een koptelefoon op om onze eigen cocon te creëren, aldus muziekpsycholoog Anneli Haake. Zij heeft er een rapport over gemaakt. Ook heeft Haake in samenwerking met TotalJobs een speciaal ontwikkelde vragenlijst samengeteld, die na invulling een playlist oplevert.

Just say hello

Muziek verbindt; probeer het maar eens uit op kantoor. Het is dan van belang dat samen naar hetzelfde nummer geluisterd wordt of samen een playlist wordt samengesteld. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je op maandagochtend bij binnenkomst het nummer ‘Just say hello’ hoort…?

Het delen van je lievelingsmuziek is niet alleen heel erg leuk, maar vertelt ook wat over jezelf. Dat verklaart onder andere ook het succes van Die Verrückte Halbe Stunde op Radio 538. Hier kunnen afdelingen van bedrijven hun vijf verrückte nummers doorgeven en de eerste plaat aankondigen.

Aan de slag met muziek

Een inspirerende werkomgeving is een belangrijke sleutel om het beste in mensen naar boven te halen. Gelukkig is er ook steeds meer ruimte voor muziek binnen de werkomgeving. Muziek kan binnen kantoorgebouwen de beleving en het welbevinden van klanten en (potentiële) medewerkers positief beïnvloeden. 

Bron: Hospitality Group

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven