Geluidsoverlast in kantoren: hoe lossen we dat op?

Wie in kantoortuinen werkt kent het lawaai van collega’s, telefoons en andere geluiden. Hoe ga je daar mee om? Julian Treasure (The Sound Agency) legt dat uit in een blog, dat Interface, Founding Partner van SWP onlangs postte.

Geluid - vooral geluid in de ruimtes waar we werken - beïnvloedt ons veel meer dan je zou denken. Als het gaat om het ontwerpen van binnenruimten, worden akoestische overwegingen vaak opzij geschoven of volledig genegeerd ten gunste van puur visuele esthetiek.

Welzijn en geluk

Het is echter onaanvaardbaar om kantoorpersoneel, ziekenhuispersoneel, studenten en leraren, gasten in hotels en zelfs mensen in hun huizen te veroordelen tot slechte akoestiek en de resulterende hoge geluidsniveaus. Dit komt omdat ruis het welzijn, de effectiviteit en het geluk nadelig beïnvloedt.

Inzicht in hoe geluid onze gezondheid beïnvloedt is van vitaal belang voor architecten en interieurontwerpers. Dan is het belangrijk te weten wat voor effect geluid heeft als het een ruimte binnenkomt. Het wordt: overgedragen, geabsorbeerd en/of gereflecteerd.

Reflecteren

Bij reflectie wordt geluid van een oppervlak terug de kamer in gebracht. Harde oppervlakken reflecteren meer geluid dan zachte, dus kamers met voornamelijk harde oppervlakken hebben de neiging luider te zijn.

De som van alle reflecties in een kamer wordt nagalm genoemd. Grote ruimtes met harde oppervlakken hebben een lange nagalmtijd (RT), de tijd die nodig is om een plotseling geluid te laten verdwijnen. Waar goede spraakverstaanbaarheid van belang is, zoals in een klaslokaal of een vergaderruimte, zou RT idealiter minder dan een halve seconde moeten zijn. In de meeste sociale ruimten (inclusief open kantoren) zou dit ruim een seconde moeten zijn.

Absorberen

Absorptie is wanneer geluidsenergie wordt omgezet in warmte-energie - meestal door een zacht oppervlak - en verdwijnt. Het absorptievermogen van een materiaal wordt genoteerd met een getal tussen 0 en 1, waarbij 0 volledige reflectie is en 1 volledige absorptie is.

Twee absorptiemetingen die vergelijkbaar maar niet direct vergelijkbaar zijn, zijn het in de VS gebaseerde geluidsabsorptiemedium (SAA) en de steeds universelere gewogen geluidsabsorptiecoëfficiënt (αw of Alpha-w). Voor de eenvoud heeft de International Standards Organization geluidabsorptieklasse (SAC) ontwikkeld, die Alpha-w's in merken groepeert van A (meest absorberend) tot E (minst absorberend).

Overdragen

Overdragen ofwel transmissie vindt plaats wanneer geluid door een oppervlak heengaat en aan de andere kant nog te horen is. De meeste oppervlakken reflecteren of absorberen geluid, dus niet al het geluid bereikt de andere kant; deze reductie wordt verzwakking genoemd. Verzwakking van 10 dB betekent dat het geluid aan de andere kant half zo luid lijkt.


Zo wordt geluid overgedragen in een gebouw.

Hoewel de bovenstaande geluidsmetingen nuttig zijn voor het beoordelen van de akoestische eigenschappen van een product, worden ze berekend in laboratoria en kunnen ze verkeerd worden geïnterpreteerd als het gaat om complexe, real-world installaties. Daarom kan een standaard voor ruisprestaties in praktische applicaties heel nuttig zijn - en dat is precies wat de norm Quiet Mark wil bereiken.

Lawaaionderdrukking in ontwerp

Quiet Mark is een van de internationale standaarden voor ruisarme technologie in producenten die lawaai maken. Quiet Mark is verbonden aan de Britse Noise Quatter Society en moedigt bedrijven over de hele wereld aan om prioriteit te geven aan lawaaionderdrukking in het ontwerp van alledaagse producten, machines en apparaten.

Wat Quiet Mark van andere standaarden van geluidsmeting onderscheidt, is dat consumentenproducten worden getest in de omgeving waar ze zullen worden gebruikt. Grasmaaiers worden bijvoorbeeld buitenshuis getest, vaatwassers worden in een keuken getest en stofzuigers worden op verschillende oppervlakken gebruikt. En omdat akoestisch ontwerp voortdurend vordert, evalueert Quiet Mark jaarlijks de producten met het label opnieuw.

Vloeren

Een van de beste manieren om het effect van geluid in binnenomgevingen te beperken is door het gebruik van geluidsabsoberende vloeren. Met tapijt is dit duidelijk omdat we intuïtief weten dat zachte oppervlakken stiller zijn. Harde vloeren zijn echter een inhaalslag als een esthetisch aangename én akoestisch effectieve optie. Dus de oplossing ligt letterlijk aan onze voeten.

Bron: Interface

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven