Kan 'nudging' productiviteit van medewerkers vergroten?

Kan 'nudging' productiviteit van medewerkers vergroten?

De productiviteit van medewerkers is een van de grootste managementuitdagingen van dit moment. Smart WorkPlace Founding Partner ISS stelt dat ‘nudging’ een effectieve methode kan zijn om dat te realiseren.

‘Nudging’ komt voort uit de gedragspsychologie en gaat over het onbewust veranderen van gedrag. Door gedragsverandering vanuit de persoon zelf te laten plaatsvinden, wordt verandering niet opgedrongen en daardoor als natuurlijker ervaren. De verandering wordt in kleine stappen genomen en de medewerker krijgt elke keer een klein zetje in de juiste richting. Op die manier kan een organisatie onbewust gedrag beïnvloeden en deze afstemmen met de vooropgezette doelen.

Workplace design

Een goed voorbeeld hiervan is Google. Zoals in verschillende boeken van insiders neemt Google afstand van micromanagement of individuele aansturing. In de plaats daarvan past nudging en het (her)bevestigen van de gedragsverandering toe om productiviteit, besluitvorming en de gepercipieerde vrijheid van medewerkers te vergroten. Met workplace design als uitgangspunt ontstaat een open blik op het gebruik van de werkomgeving. Toepassing hiervan vergroot de onderlinge samenwerking en kennisdeling. In het bedrijfsrestaurant van Google worden alle gerechten uitgestald om de gezonde keuze te bevorderen en op die manier de gezondheid en productiviteit van medewerkers positief te beïnvloeden.

De invloed van facilitair personeel

Onder invloed van de dienstverlenende activiteiten en medewerkers kunnen de medewerkers die zich bezighouden met de kernactiviteiten enorm worden beïnvloed. Vanuit de gedragspsychologie is bekend dat mensen onderbewust de bewegingen, houding en manier van spreken van anderen overnemen. Dit spiegelen vindt plaats in allerlei dagelijkse interacties. En het mooiste is dat, zowel de persoon die spiegelt als diegene die gespiegeld wordt, dit vaak niet doorhebben.

Die wetenschap kan goed ingezet worden in gedragsverandering. Als een bepaalde houding of gedrag gewenst is van medewerkers, dan kunnen facilitair medewerkers daar een waardevolle bijdrage in leveren. Als zij getraind worden in het laten zien van de juiste houding en gedrag en dit laten consequent zien, beïnvloeden zij hiermee de andere medewerkers.

Staand vergaderen 

Een andere manier om medewerkers te prikkelen tot zelfopgelegde gedragsverandering is de manier waarop u de werkomgeving inricht (workplace design). Stel, uw organisatie is er één waarin medewerkers van vergadering naar meeting naar overleg gaan. Teveel en te lang ineffectief overleggen zorgt er voor dat de productiviteit daalt. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat staand vergaderen de vergadertijd een-vierde inkort. En dat zonder de kwaliteit van de besluitvorming negatief te beïnvloeden. Het introduceren van staand vergaderen kan een goede manier zijn om onbewust het gedrag van de medewerkers te beïnvloeden. Door nudging gaat de efficiëntie van vergaderingen en daarmee de productiviteit omhoog. 

Begin met kleinschalig experiment

Om te achterhalen of dit ook in uw organisatie van toepassing is, kunt u beginnen met een kleinschalig experiment. Vervang in een aantal vergaderruimten de normale tafels en stoelen voor statafels. Evalueer met de medewerkers of er een gedragsverandering heeft plaatsgevonden. Een andere aanpassing aan de workplace design is het ontwerpen en ‘aanleggen’ van een wandelpad door de kantooromgeving of om het gebouw heen om medewerkers aan te moedigen tot wandelend vergaderen.

Lees hier meer over het optimaliseren van de werkomgeving zonder een muur te moeten verplaatsen.

Bron: Services Future / ISS

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven