Vlierbessensap in bedrijfsrestaurant tegen griep

Vlierbessensap in bedrijfsrestaurant tegen griep

Veel werkgevers zullen het op dit moment wel merken: Nederland zucht onder een griepepidemie. Een oud, maar toch onbekend probaat middel is vlierbessensap. Probeer het eens in uw bedrijfsrestaurant.

Volgens onderzoeksinstituut Nivel zijn afgelopen week 160 op de 100.000 mensen naar de huisarts gegaan met griepachtige klachten. Een week eerder ging het om 166 zieken op 100.000 mensen. We spreken al van een epidemie als van de 100.000 mensen meer dan 50 zich met griepverschijnselen bij de huisarts melden.

Griepprik

Griep wordt meestal niet behandeld. Rust nemen, vaak je handen wassen, voldoende water drinken en de griep goed uitzieken zijn bekende adviezen. Diegenen die voor de griepprik hebben gekozen komen dit jaar van een koude kermis thuis. Dit vaccin bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen, maar de variant die nu stevig rondwaart in het land is uitgerekend een vierde variant, die niet is opgenomen in het vaccin.

Vlierbessenextract

Er is echter een natuurlijk middel, Sambucol, dat de griep kan voorkomen of de griep kan inkorten door het herstel te bevorderen. Het hoofdbestanddeel van Sambucol is zwarte vlierbessenextract.

Het medicinale gebruik van de vlierbes is niets nieuws. In oude teksten wordt de zwarte vlierbes al eeuwen genoemd als een multi-functioneel geneesmiddel. In 400 voor Christus refereerde de Griekse arts Hippocrates al aan de vlierbessenstruik als een ‘medicijnkastje’. Hippocrates word gezien als de grondlegger van de westerse geneeskunde en kwam 2300 jaar geleden al met de spreuk: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

Wetenschappelijke studies

Inmiddels is in diverse wetenschappelijke onderzoeken onder middelgrote groepen aangetoond dat zwarte vlierbesextract inderdaad effectief is bij het bestrijden van griep.

Zo is op de online medische database Pubmed een onderzoek te lezen waaruit blijkt dat vlierbessenextract een natuurlijke remedie is met antivirale eigenschappen. Deze eigenschappen zijn bewezen effectief tegen tien verschillende stammen van het griepvirus. In een placebo-gecontroleerde studie, reduceerde Sambucol de duur van de griepsymptomen met wel drie tot vier dagen.

Noorwegen

Ook The Journal of  Internationaal Medical Research merkt op dat vlierbes extract een bewezen gunstig effect heeft op griep, verkoudheid, voor- en bijholte ontsteking en zelfs bij een koortslip. In Noorwegen werd in het griepseizoen van 1999/2000 een studie gedaan onder zestig mensen. De patiënten kregen vijf dagen lang vier maal daags 15 ml vlierbessensiroop toegediend of een placebo-siroop. Bij de gebruikers van de vlierbessensiroop werden niet alleen de symptomen vier dagen eerder verlicht, maar was ook het gebruik van medicatie veel minder. Vlierbessenextract lijkt dus een efficiënte en veilige behandeling tegen de griep.

Bron: Jan Bart Fanoy - hetkanWEL.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven