Onderzoek naar gezonde werkomgevingen

Onderzoek naar gezonde werkomgevingen

De praktijk lijkt zich er meer en meer van bewust dat de werkomgeving substantieel kan bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit van de mensen die er werken. Maar hoe creëren we een gezonde werkomgeving? En wat weten we er écht van?

Theo van der Voordt, expert bij Smart WorkPlace, heeft op 27 augustus tien onderzoekers naar gezonde werkomgevingen uitgenodigd voor een inventarisatie van bestaande onderzoekstrajecten die meer inzicht geven op deze vragen. 

Behalve naar de invloed van het binnenklimaat op de gezonde werkomgeving blijkt nog relatief weinig onderzoek beschikbaar naar de invloed van fysieke en sociale omgevingsfactoren. Theo van der Voordt heeft samen met Per Anker Jensen uit Denemarken de tien laatste jaargangen van vier Journals doorgespit en komt vrijwel tot dezelfde conclusie. 

Wel zijn er diverse onderzoeken in voorbereiding. Zoals het initiatief van Rianne Appel-Meulenbroek (TU Eindhoven) die samen met een consortium van kennisinstellingen en bedrijven een meerjarig onderzoek aan het opzetten is. Susanne Colenberg (CfPB) werkt samen met Tuuli Jylhä (TU Delft) aan een literatuurstudie naar healthy offices. Elizabeth Nelson zit in de afrondende fase van haar promotietraject naar de invloed van licht en geluid en facilitaire voorzieningen zoals gezondere voeding, yoga en mindfulness. Ook de Hanzehogeschool Groningen (Jan Gerard Hoendervanger), de HAN (Elizabeth Reinders) en Saxion Hogeschool Deventer (Hester van Sprang) deelden hun ervaringen. De Kenniskring Optimalisatie van Huisvesting gaat binnenkort deze bevindingen verder uit te diepen. 

In de derde editie van Smart WorkPlace, dat in oktober verschijnt, is een artikel van Theo van der Voordt te lezen over hoe een gezonde werkomgeving kan worden gefaciliteerd. Wat is daarbij de rol van vastgoed, Facilitair Management, HRM en ICT? Zorgen gezonde werkplekken voor beter presterende organisaties?

Onderzoek naar gezonde werkomgevingenSmart WorkPlace-Expert Theo van der Voordt

Bron: Smart WorkPlace

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven