De juiste werkomgeving voor werkneemsters die borstvoeding geven

De juiste werkomgeving voor werkneemsters die borstvoeding geven

Het is niet direct een onderwerp waar iedereen aan denkt, maar juist daarom gaat het lang niet altijd goed in bedrijven: de juiste werkomgeving voorwerkneemsters die borstvoeding geven.

Veel vrouwen stoppen met borstvoeding geven als zij weer gaan werken. Dat is jammer, stelt het Voedingscentrum, want borstvoeding levert gezondheidswinst voor zowel het kind als de moeder. En dat zorgt weer voor minder verzuim, aldus het Voedingscentrum op hun website.

Regelgeving rond borstvoeding en werk is vooral te vinden in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de Arbeidstijdenwet. Zowel de Arbowet als de Arbeidstijdenwet zijn er op gericht risico’s te reduceren en arbeidsbescherming te bieden.

Plichten

Wat zijn de plichten van de werkgever? Allereerst ben je verplicht de tijd die de werknemer gebruikt voor het geven of afkolven van moedermelk te betalen. Bovendien moet je daarvoor een geschikte, afsluitbare ruimte ter beschikking stellen.

De beschikbaarheid van stromend water, een koelkast en vooral privacy en rust zijn hierbij van belang. Als er geen geschikte ruimte beschikbaar is, moet je de werknemer in de gelegenheid stellen thuis te voeden of te kolven.

Kwaliteit

Vóór de bevalling moet je zwangere werknemers informeren over de veiligheid en gezondheidsrisico’s van het werk: niet alleen met het oog op zwangerschap, maar ook met het oog op de kwaliteit en de kwantiteit van de borstvoeding. Wat borstvoeding betreft gaat het met name om het risico van chemische stoffen en psychische belasting. Dit gesprek is een uitstekende gelegenheid aan te geven dat de mogelijkheid bestaat te kolven of dat de bereidheid aanwezig is tot een oplossing te komen voor het combineren van werk en borstvoeding.

Aanvullende oplossingen

Uiteraard staat het je vrij om in overleg extra of aanvullende oplossingen te bedenken die het mogelijk maken werk en borstvoeding te combineren. Als het kinderdagverblijf dichtbij is, zullen sommige vrouwen het bijvoorbeeld prettiger vinden daar te voeden in plaats van te kolven. Verder is het mogelijk de beschikbare tijd voor kolven te gebruiken om de werktijden zodanig aan te passen dat de vrouw meer voedingen zelf kan geven en op het werk minder vaak hoeft te kolven. 

Tip

Het voedingscentrum geeft ook een belangrijke tip voor werkgevers. Neem in je arbeidsomstandighedenbeleid een specifiek borstvoedingsbeleid op. De wetgeving op het gebied van borstvoeding en werk kan daarvan de basis zijn.

Lees hier meer over Borstvoeding en werk voor werkgevers.

Bron: Voedingscentrum

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven