De student bestaat niet meer!

3 min

 

De student bestaat niet meer!

Hoe stem je huisvesting en dienstverlening af op verschillende type studenten? Daarover schreef Bertina Seffinga van Smart WorkPlace partner draaijer+partners onderstaande blog.

Het onderwijs is volop in ontwikkeling. Ontwikkelingen als ‘een leven lang leren’, keuze delen en cross-overs hebben grote invloed op het onderwijs. Niet alleen deze ontwikkelingen brengen verandering in het onderwijs, maar ook de student zelf verandert. Ieder type student stelt verschillende eisen aan de leeromgeving. 

Van rooster naar menukaart

Niet langer is de student een jongvolwassene die een rooster volgt. De student kan in leeftijd variëren van 16 tot 90 jaar en bepaalt in grote mate zijn onderwijsroute. Aan HBO- en WO-instellingen komen niet alleen Nederlandse havisten en VWO-ers, maar ook beursstudenten uit bijvoorbeeld Aziatische landen. En studenten beperken zich niet tot de bij de opleiding behorende vakken, maar bepalen steeds vaker hun eigen leerlijn met (keuze)vakken van verschillende opleidingen. We kunnen in onze projecten daarom niet meer spreken over ‘de student’, maar maken gebruik van profilering van verschillende typen studenten om de behoeften in kaart te brengen.

Veranderende behoefte

Verschillende typen studenten hebben verschillende behoeftes. Voor onderwijsorganisaties is het steeds moeilijker om ruimten te roosteren, vanwege de individualisering van het onderwijs. Het is vooraf lastiger in te schatten hoeveel studenten een bepaald vak gaan volgen, omdat de onderwijscyclus minder vast staat en er veel meer gewerkt wordt met keuze onderdelen. Een student volgt weliswaar een aantal verplichte vakken, maar kan daarnaast ook een aantal keuzevakken volgen. Dit vaak zelfs bij andere opleidingen of andere onderwijsinstellingen. De ruimtebehoefte is daardoor veel minder bepaalbaar en vraagt dus om veel meer flexibiliteit. Huisvesting kan hierin bijdragen door bijvoorbeeld real-time roostering.

Cross-overs

In samenwerking met het bedrijfsleven bieden MBO-opleidingen cross-overs. Dit zijn nieuwe opleidingen op het snijvlak van bestaande opleidingen die inspelen op een behoefte in de markt. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding zorgtechnicus op het snijvlak van zorg en techniek. Voor huisvesting werpt dit de vraag op of specifieke ruimten noodzakelijk zijn of dat gebruik wordt gemaakt van bestaande voorzieningen van andere opleidingen. In dat geval moet bijvoorbeeld de herkenbaarheid en identiteit van de cross-over opleiding een plek krijgen in de huisvesting.

Verschillende behoeften

Een 17-jarige MBO-student die een fulltime opleiding volgt, bekostigd door de overheid, heeft een andere behoefte dan een 42-jarige die naast zijn baan, tegen een flinke vergoeding, een specifieke cursus of nascholing verzorgt. Dit vraagt niet alleen om andere lestijden, maar ook om andere dienstverlening voor mobiliteit, toegankelijkheid, sanitair en catering. Veel onderwijsinstellingen zijn hier niet op ingericht.

De buitenlandse studenten die een HBO- of WO-opleiding in Nederland volgen kennen ook een andere behoefte dan Nederlandse studenten. Deze studenten uit het buitenland hebben meer behoefte aan individuele zelfstudieplekken en ontmoetingsplekken. Hun leven speelt voor een veel groter deel op school af dan Nederlandse studenten. Die hebben een bijbaantje en voor hun sociale contacten het uitgaansleven. Ook eenvoudige zaken als signing en catering worden beïnvloed door de behoefte van buitenlandse studenten.

Behoefte in kaart brengen

Voor nieuwbouw, renovatie, maar ook in bestaande huisvesting is het belangrijk om de behoeften van de verschillende gebruikers te kennen. Hiervoor maken we gebruik van de empathy map. Samen met de verschillende gebruikers brengen we in kaart wat deze gebruiker ziet, zegt & doet, hoort, denkt & voelt. Waar liggen de zorgen van de gebruikers en waar wordt de gebruiker gelukkig van?

Wij vertalen de empathy map in eisen en wensen voor de dienstverlening en de huisvesting. Bijvoorbeeld goede catering voor avondcursisten, zodat zij energiek aan hun avondcursus beginnen in plaats van vanuit hun werkplek langs een fastfoodketen te moeten om op tijd voor de avondcursus te zijn. Of door de verlichting in het gebouw aan te passen, zodat een avondstudent niet het gevoel krijgt door een verlaten gebouw te lopen. Ons doel is om uiteindelijk de beste leeromgeving voor studenten te realiseren.

Delen:

Meer nieuws

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende crisis

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende ...

donderdag 18 september

Nederlandse organisaties lopen onnodige risico’s doordat ze onvoldoende voorbereid zijn op de ingrijpende veranderingen ...

Lees meer

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael ...

donderdag 18 september

PHI Factory kondigt met trots de benoeming aan van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling. Met deze stap wordt ...

Lees meer

Circulariteit levert goedwerkende werkomgeving op

Circulariteit levert goedwerkende werkomgeving op

donderdag 18 september

Uit het webinar ‘Circulaire oplossingen binnen de kantooromgeving’ kwamen diverse inzichten: “Circulariteit ...

Lees meer

Terug naar boven