De student bestaat niet meer!

3 min

 

De student bestaat niet meer!

Hoe stem je huisvesting en dienstverlening af op verschillende type studenten? Daarover schreef Bertina Seffinga van Smart WorkPlace partner draaijer+partners onderstaande blog.

Het onderwijs is volop in ontwikkeling. Ontwikkelingen als ‘een leven lang leren’, keuze delen en cross-overs hebben grote invloed op het onderwijs. Niet alleen deze ontwikkelingen brengen verandering in het onderwijs, maar ook de student zelf verandert. Ieder type student stelt verschillende eisen aan de leeromgeving. 

Van rooster naar menukaart

Niet langer is de student een jongvolwassene die een rooster volgt. De student kan in leeftijd variëren van 16 tot 90 jaar en bepaalt in grote mate zijn onderwijsroute. Aan HBO- en WO-instellingen komen niet alleen Nederlandse havisten en VWO-ers, maar ook beursstudenten uit bijvoorbeeld Aziatische landen. En studenten beperken zich niet tot de bij de opleiding behorende vakken, maar bepalen steeds vaker hun eigen leerlijn met (keuze)vakken van verschillende opleidingen. We kunnen in onze projecten daarom niet meer spreken over ‘de student’, maar maken gebruik van profilering van verschillende typen studenten om de behoeften in kaart te brengen.

Veranderende behoefte

Verschillende typen studenten hebben verschillende behoeftes. Voor onderwijsorganisaties is het steeds moeilijker om ruimten te roosteren, vanwege de individualisering van het onderwijs. Het is vooraf lastiger in te schatten hoeveel studenten een bepaald vak gaan volgen, omdat de onderwijscyclus minder vast staat en er veel meer gewerkt wordt met keuze onderdelen. Een student volgt weliswaar een aantal verplichte vakken, maar kan daarnaast ook een aantal keuzevakken volgen. Dit vaak zelfs bij andere opleidingen of andere onderwijsinstellingen. De ruimtebehoefte is daardoor veel minder bepaalbaar en vraagt dus om veel meer flexibiliteit. Huisvesting kan hierin bijdragen door bijvoorbeeld real-time roostering.

Cross-overs

In samenwerking met het bedrijfsleven bieden MBO-opleidingen cross-overs. Dit zijn nieuwe opleidingen op het snijvlak van bestaande opleidingen die inspelen op een behoefte in de markt. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding zorgtechnicus op het snijvlak van zorg en techniek. Voor huisvesting werpt dit de vraag op of specifieke ruimten noodzakelijk zijn of dat gebruik wordt gemaakt van bestaande voorzieningen van andere opleidingen. In dat geval moet bijvoorbeeld de herkenbaarheid en identiteit van de cross-over opleiding een plek krijgen in de huisvesting.

Verschillende behoeften

Een 17-jarige MBO-student die een fulltime opleiding volgt, bekostigd door de overheid, heeft een andere behoefte dan een 42-jarige die naast zijn baan, tegen een flinke vergoeding, een specifieke cursus of nascholing verzorgt. Dit vraagt niet alleen om andere lestijden, maar ook om andere dienstverlening voor mobiliteit, toegankelijkheid, sanitair en catering. Veel onderwijsinstellingen zijn hier niet op ingericht.

De buitenlandse studenten die een HBO- of WO-opleiding in Nederland volgen kennen ook een andere behoefte dan Nederlandse studenten. Deze studenten uit het buitenland hebben meer behoefte aan individuele zelfstudieplekken en ontmoetingsplekken. Hun leven speelt voor een veel groter deel op school af dan Nederlandse studenten. Die hebben een bijbaantje en voor hun sociale contacten het uitgaansleven. Ook eenvoudige zaken als signing en catering worden beïnvloed door de behoefte van buitenlandse studenten.

Behoefte in kaart brengen

Voor nieuwbouw, renovatie, maar ook in bestaande huisvesting is het belangrijk om de behoeften van de verschillende gebruikers te kennen. Hiervoor maken we gebruik van de empathy map. Samen met de verschillende gebruikers brengen we in kaart wat deze gebruiker ziet, zegt & doet, hoort, denkt & voelt. Waar liggen de zorgen van de gebruikers en waar wordt de gebruiker gelukkig van?

Wij vertalen de empathy map in eisen en wensen voor de dienstverlening en de huisvesting. Bijvoorbeeld goede catering voor avondcursisten, zodat zij energiek aan hun avondcursus beginnen in plaats van vanuit hun werkplek langs een fastfoodketen te moeten om op tijd voor de avondcursus te zijn. Of door de verlichting in het gebouw aan te passen, zodat een avondstudent niet het gevoel krijgt door een verlaten gebouw te lopen. Ons doel is om uiteindelijk de beste leeromgeving voor studenten te realiseren.

Delen:

Meer nieuws

Technologische vernieuwingen brengen inclusief onderwijs dichterbij

Technologische vernieuwingen brengen inclusief onderwijs dichterbij

donderdag 11 december

Toegankelijk onderwijs voor iedereen, het klinkt vanzelfsprekend maar in de praktijk is dat helaas niet altijd zo. Nu technologie ...

Lees meer

Gewoon beginnen en uitproberen

Gewoon beginnen en uitproberen

donderdag 11 december

Half april 2025 ontving Annemarie Melissen, Project Manager Real Estate, Workplace & Sustainability bij FrieslandCampina, ...

Lees meer

De impact van geluid op de werkvloer

De impact van geluid op de werkvloer

woensdag 10 december

Van alle werknemers ergert 52 procent zich aan hinderlijk geluid op de werkplek en 34 procent ervaart hier ook echt klachten ...

Lees meer

SWP Stand Up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

SWP Stand Up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

woensdag 10 december

Donderdag 5 februari 2026 vindt de SWP Stand Up 2026 plaats op de locatie HNK/NSI Sloterdijk. De Stand Up begint om 14:00 ...

Lees meer

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

dinsdag 9 december

Key Quality en The Food Office sloegen de handen ineen en introduceren het Facilitair Samenwerkingskompas: een onafhankelijk ...

Lees meer

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame werkomgeving

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame ...

dinsdag 9 december

Vebego Facility Solutions en Smart WorkPlace introduceren een gloednieuwe award die innovatie in de schijnwerpers zet: de ...

Lees meer

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Terug naar boven