Drie tips voor een gezonde geest in een gezond kantoor

Drie tips voor een gezonde geest in een gezond kantoor

Hoe houd je je brein gezond op kantoor? Smart WorkPlace partner CFP Green Buildings geeft drie tips.

De tips komen voort uit het webinar ‘Een gezonde geest in een gezond kantoor’ dat CFP Green Buildings in maart hostte samen met het Blue Buildings Institute Nederland. Tijdens het webinar sprak professor Erik Scherder over de invloed van gebouwen op onze (mentale) gezondheid.

1. Ontwerp om te bewegen

We zitten wereldwijd in een ’physical inactivity pandemic’. Onderzoek wijst uit dat er jaarlijks 5.3 miljoen mensen sterven aan ziektes gerelateerd aan zitten. Deze cijfers zijn zelfs hoger dan het aantal mensen dat overlijdt aan roken. We zijn allemaal massaal gaan zitten en zijn wereldwijd enorm inactief. Hier moet iets aan gedaan worden! Professor Scherder’s eerste learning is speciaal voor gebouweigenaren en gebouwbeheerders: “We moeten kantoren ontwerpen die het aantrekkelijk maken om te bewegen.” Dit zet aan tot denken, want hoe krijg jij het als gebouwbeheerder of eigenaar voor elkaar dat gebouwgebruikers van hun stoel af komen? Scherder noemde tijdens het webinar enkele voorbeelden – van het mooi aankleden van trappen tot het verstoppen van liften – maar nodigde alle gebouweigenaren en beheerders vooral uit om zichzelf uit te dagen met de invulling hiervan.

2. Daag mensen uit

Na je dertigste nemen de verbindingen in je hersenen geleidelijk af. Het is belangrijk om een goede kwaliteit van de verbindingen in de hersenen te behouden, want zo blijven je hersenen scherp en snel. Een van de factoren die hier een belangrijke rol in speelt, is jezelf uitdagen en ‘ergens moeite voor doen’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een training volgen voor je werk of een halve marathon lopen. Maar ook als we straks weer naar kantoor gaan, komen we uitdagingen tegen. Van de trein op tijd halen tot alternatieve routes nemen naar het werk. Deze kleine dagelijkse uitdagingen dragen ook bij aan een gezond brein. Hoog tijd dus om mensen uit te dagen om gezond te snacken op kantoor of meer te bewegen.

3. Kom in beweging

We zien momenteel dat bij veel mensen de corona kilo’s toenemen en ook de mate van somberheid en depressie nemen toe. Hoe komt dat? Omdat de studies aangeven dat we door corona nòg inactiever zijn geworden. Professor Erik Scherder bepleit vanuit het oogpunt van zijn vakgebied: “Ga alsjeblieft weer terug naar kantoor zodra het kan! De reis ernaartoe alleen al is iets fantastisch en zorgt automatisch voor beweging.” Maar zolang kantoren nog grotendeels gesloten zijn, kan er ook al actie ondernomen worden. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling tijdens een digitale meeting, mits de meeting zich daarvoor leent. Zo krijg je meer beweging op een dag en je brein wordt er ook nog eens actiever van.

Lees hier een terugblik op het webinar, geschreven door Marvin van Kempen van Duurzaam Gebouwd.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven