Frontlinieleiderschap in coronatijd

Frontlinieleiderschap in coronatijd

Leiderschap in crisistijd. Hoe ziet dat eruit? In crisistijd kijkt iedereen naar de leider. Wat vraagt dat? Smart WorkPlace partner TwynstraGudde praat met negen frontlinieleiders over deze en andere vragen.

De coronacrisis heeft het leiderschap in tal van organisaties in het publieke domein danig op de proef gesteld. Niet alleen in ziekenhuizen en zorgorganisaties, maar ook bij gemeenten, op scholen en universiteiten en tal van andere maatschappelijke organisaties. Onder de noemer ‘never waste a good crisis’ wil TwynstraGudde ontdekken wat leidinggevenden in de frontlinie hebben geleerd.

In de serie podcasts ‘Frontlinieleiders in coronatijd‘ spreekt TwynstraGudde met negen leidinggevenden in het publieke domein over vragen, persoonlijke dilemma’s en uitdagingen voor de toekomst. TwynstraGudde wil ontdekken wat de coronacrisis heeft gedaan en wat we ervan kunnen leren. Inmiddels zijn er twee podcasts verschenen.

Podcast 1 (28-4-2021)

In deze eerste podcast bespreken Meryem Kilic-Karaaslan, Partner Interim management bij TwynstraGudde en Anne Kodde, Bestuursadviseur bij TwynstraGudde het ontstaan van deze podcast serie.
Wat doet het met leidinggevenden van boa’s om hun mensen naar de frontlinie te sturen, waar anderen juist weg moeten blijven? Hoe hebben zorgbestuurders hun mensen kunnen beschermen én op de been houden? Op scholen zijn in no time totaal nieuwe digitale werkvormen ingezet. Wat hebben onderwijsbestuurders daarbij van leraren en leerlingen gevraagd? Gemeenten hebben het contact met hun inwoners bewaard en soms zelf geïntensiveerd, ook al waren de stadhuizen grotendeels gesloten. Wat hebben gemeentesecretarissen daarvoor gedaan?
We zijn ook benieuwd wat leidinggevenden uit de crisis meenemen naar de betere tijden die eraan komen. Gaan we straks weer terug naar hoe het was met ‘s morgens een afspraak in Groningen en ’s middags in Den Bosch? Het is bijna niet meer voor te stellen. Of zijn er dingen blijvend veranderd? Organisaties praten al jaren over wendbaarheid en flexibiliteit. Werk is een activiteit. Geen plek om naartoe te gaan. Nu zijn we noodgedwongen wendbaar en flexibel. Zijn leidinggevenden in staat om die positieve kant van de crisis mee te nemen naar de toekomst?

Podcast 2 (29-4-2021)

Leiderschap in crisistijd. Hoe ziet dat eruit? In aflevering twee van de serie van tien podcasts spreekt Meryem Kilic-Karaaslan (TwynstraGudde) met gemeentesecretaris Harrie Timmermans over kantelpunten en twijfelmomenten. Over de durf om twijfel toe te laten en de kunst om vertrouwen te geven.
Harrie Timmermans is gemeentesecretaris van de gemeente Heusden en in z’n vrije tijd voorzitter van de supportersvereniging van PSV. “Er knapte bij mij iets met de sneeuw. Toen er sprake was van een sneeuwballenprotocol. Het kabinet vroeg zich af: ‘Hoe kun je op een coronaverantwoorde manier sneeuwballen gooien?’ Aan die toon heb ik me wezenloos geërgerd. Als je mensen als kleuters behandelt, gaan ze zich ook als kleuter gedragen. Mijn conclusie was: de rijksoverheid bepaalt de maatregelen, maar wij kiezen de saus. Zo niet, dan verliezen we het draagvlak bij onze mensen.”
In deze podcast spreekt Harrie vrijuit over de nachten waarin hij wakker lag omdat hij op 8 maart, toen de crisis nog geen crisis was, als supportersvoorzitter met 1.100 PSV-fans afreisde naar een uitwedstrijd in Groningen. “We wisten nog niets. Maar later dacht ik: wat nu als er door mijn toedoen slachtoffers vallen?” Een kantelpunt op het gemeentehuis deed zich daarna voor toen de discussie over thuiswerken losbarstte. Harrie: “Hoe interpreteer je dat? De precieze lijn is dat iedereen die op kantoor komt, daar een goede verklaring voor moet hebben. De rekkelijken gaan ervan uit dat mensen er zelf wel goed over kunnen nadenken. Ik ben meer van de rekkelijken.” Voor hem gaat het om de balans tussen meebewegen en protocolleren; tussen eigen verantwoordelijkheid en top-down: “We gaan geen spreadsheetwerkelijkheid najagen. Durf te vertrouwen. Dat biedt comfort om door te gaan.”
Een crisis definieert je leiderschap, stelt Harrie in deze podcast: “Als het moeilijk is, dan moet je er staan. Dan scheiden de jongens zich van de mannen en de meisjes van de vrouwen. Ik voel me gezegend dat ik dit mag doen. Hiervoor moet je je niet beklagen. Hiervoor ben je besteld. Hoe wil je later herinnerd worden? Dat is de zoektocht van je hele leven. Komen ze later op je begrafenis omdat het een leuk netwerkevent is of omdat de mensen verdrietig zijn? Ik wil dat mensen zeggen: ‘Hij heeft ons mee aan de hand genomen en ook veel ruimte gegeven om onze eigen weg te kiezen. Hij heeft geholpen om samen uit de crisis te komen.’ Niet als slogan, maar echt samen.”

Naar aanleiding van de gesprekken in deze podcast serie schrijft TwynstraGudde een whitepaper waarin het bedrijf een analyse doet van de overeenkomsten in de gesprekken. Abonneren op de serie podcasts? Dat kan hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven