Hoe om te gaan met energiebesparing op kantoor?

Hoe om te gaan met energiebesparing op kantoor?

In 2022 opende de gemeente Groningen trots het gerevitaliseerde stadhuis aan de Grote Markt. Op een steenworp afstand in het Goudkantoor aan het Waagplein vond op 25 oktober de tweede City Table plaats waar collega’s uit het land werden ontvangen door gastheer Dick Toornstra.

De deelnemers kregen vervolgens van Dick Toornstra, Manager Huisvesting van de gemeente Groningen, een uitgebreide rondleiding door het stadhuis, van de representatieve entree tot aan de raadzaal die na de revitalisatie op de bovenste verdieping terecht is gekomen. Tijdens de City Table over 'Energielasten creatief verlagen' kwamen de mogelijke energiebesparingen ter sprake.

Spanningsvelden

Er zijn veel spanningsvelden, zegt Toornstra: “Ga je met het twee graden lager zetten van de thermostaat je energielasten zodanig verlagen dat je er profijt van hebt? Of ga je de vitaliteit van je medewerkers zo schaden dat je de productie van die medewerkers verlaagt? Zodat je per saldo meer schade hebt dan profijt. Deze discussie is een van de belangrijkste redenen dat we pas in december een beslissing gaan nemen over het wel of niet lager zetten van de thermostaat. Daarbij gaat het er ook om dat je als organisatie de verwachtingen op een goede manier weet te managen, maar met name gaat het hier om gedrag, de behaviourkant. De raad vindt dat er wel maatregelen genomen mogen worden, maar dat daarbij het comfort van de medewerkers niet mag worden aangetast. Bovendien hangt het sociale beleid nauw samen met het feit dat men zich zeer bewust is van de krappe arbeidsmarkt.” Toch zullen in Groningen keuzes gemaakt moeten worden om de energielasten te verlagen.

“Zelf ben ik daarbij terughoudend in het twee graden lager zetten van de thermostaat. Ik zet liever in op reductie van vierkante meters, omdat de bezettingsgraad laag is, de verspreiding van mensen over de panden is verdeeld en omdat de interne warmtelast minder is. Als je daarom mensen verdikt en ze in ‘normale’ omstandigheden brengt op minder vierkante meters en met een bezettingsgraad van 60 tot 65 procent, zul je zien dat je samen met de devices meer warmte levert, waardoor de verwarming minder vaak en snel aan hoeft te slaan. Die aanpak levert per saldo meer energiebesparing op dan de thermostaat twee graden lager zetten. Daarom zijn we bezig om die strategie voor te bereiden richting college.”

Lees het verslag van de City Table hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven