Het belang van certificering en rapportage bij compliance

Op een zonovergoten ochtend in mei vindt de Compliance Round Table plaats in een heel bijzondere locatie: ‘De Kapel’ van de kliniek van Altrecht in Zeist. Het is bijna heilig hier aan tafel te gaan, maar dankzij het gulle gastheerschap van Ruud Caris werd dit mogelijk.
Moderator Wim Kooyman weet dat de omgeving waarin een gesprek wordt gevoerd, essentieel is om tot verfrissende inzichten te komen: “Kennis uitwisselen lukt beter in een inspirerende omgeving. En vandaag mogen we dat in een prachtige en bijzondere locatie doen, over een onderwerp dat veel organisaties bezighoudt: de wet- en regelgeving en de naleving ervan.”
Meteen zijn de deelnemers benieuwd hoe dit er in de praktijk aan toegaat: hoe gaan organisaties om met het invullen van actuele wet- en regelgeving? Caris bijt het spits af en geeft aan hoe Altrecht dit aanpakt: “We werken samen met een externe partij, SPIE Nederland, in het kader van onderhoud en beheer van installaties. Door met hen op te trekken, ervaren wij een voordeel. Zij nemen namelijk deels de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van taken met betrekking tot compliance op zich. en voeren het onderhoud uit waartoe we wettelijk verplicht zijn en rapporteren daarop. Als er gebreken worden geconstateerd, dan worden die procesmatig aangepakt.” Met deze aanpak wordt duidelijk gemaakt dat Altrecht voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. “En organen als de omgevingsdienst controleren dat de wetten ook daadwerkelijk worden nageleefd”, verzekert Caris.
Certificering
Altrecht heeft een MTZ-certificering uit laten voeren. Waarom Altrecht dat deed? Caris: “Het certificeringsschema biedt houvast, doordat alle wettelijke en bovenwettelijke eisen erin zijn opgenomen. Wanneer je naar een hoger niveau gaat, neemt het aantal verplichte eisen toe. Onderdeel van de MTZ-certificering is het gebruik van de CO2-reductietool. Dit is een tool die zorginstellingen helpt om de uit stoot, de te nemen maatregelen en het effect daarvan
op de reductiedoelstellingen inzichtelijk te maken.” de steeds groter wordende behoefte aan verduurzaming valt ook Janssen op, die zijn perspectief geeft aan de hand van vragen die hij van onder andere gebouweigenaren en facility managers krijgt: “We kunnen op alle ontwikkelingen inspelen. Zowel branchespecifieke regels, nationale wetgeving en standaarden die we integreren. Compliance is dan ook internationaal toepasbaar, maar de kracht schuilt hem in geïntegreerde wetgeving in software, zodat je als gebruiker erop wordt gewezen waar je aan moet voldoen en hoe je dat doet.”
Benieuwd naar het hele verslag? Lees hem hier!