Genomineerden Rietveldprijs bekendgemaakt

Genomineerden Rietveldprijs bekendgemaakt

De fietsenstalling Stationsplein Utrecht van Smart WorkPlace partner Ector Hoogstad Architecten is genomineerd voor de Rietveldprijs, de Utrechtse architectuurprijs ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving.

De lijst genomineerden bevat acht zeer diverse projecten in Utrecht: een gastvrije ondergrondse fietsenstalling, een lichtgewicht busstation als een kathedraal, een inspirerend werkensemble van hergebruikte bouwmaterialen, een landschappelijk wooneiland met 45 kubuswoningen, een zorgvuldig gerestaureerd anatomiegebouw met tien in de kap verstopte woningen en drie woongebouwen: een ruimtelijk particulier woonhuis in en onder een historisch huisje, een drager-inbouwflat met ‘superlofts’ en een door bewoners zelf ontwikkeld woonensemble om een groene oase. De acht projecten komen in aanmerking voor de Rietveldprijs 2020, te bepalen door de vakjury, en maken tevens een kans op de DUIC Publieksprijs. Beide prijzen zullen dit najaar uitgereikt worden.

De acht genomineerden, in willekeurige volgorde:

  • Fietsenstalling Stationsplein - Ector Hoogstad Architecten
  • Restauratie en verbouw patiowoning Ridderhofstad - Marcel Martensen Architect BNA BNI
  • Transformatie en restauratie Anatomiegebouw - Marcel Martensen Architect BNA BNI
  • Overkapping busstation Leidsche Rijn Centrum - Annebregje Snijders
  • Superlofts Blok Y Veemarkt - Marc Koehler Architects
  • CPO Kavel A Veemarkt - CC-STUDIO
  • Hof van Cartesius - Charlotte Ernst i.s.m. RHAW architecture, Dynamo, Flux, Uitvindersgilde en Archifré
  • Beeldkwaliteitsplan en supervisie Kubuseiland Terwijde - BFAS/Stefan Bödecker

Jury

De jury van de Rietveldprijs 2020 bestaat uit vier juryleden; voorzitter Marlies Rohmer (Marlies Rohmer Architects & Urbanists), Alenca Mulder (WVAU architecten), Marit Overbeek (journalist en stadmaker) en Machiel Spaan (M3H architecten). Bij het beoordelen van de Utrechtse bouwproductie van 2017-2019 kijkt de jury naar de kwaliteit van het project zelf, maar ook naar de bijdrage die het project levert aan de gebouwde omgeving van de stad Utrecht.

DUIC Publieksprijs

DUIC zal de komende tijd de genomineerde projecten uitlichten. Binnenkort kan het publiek zijn stem uitbrengen op één van de acht projecten. Het project met de meeste stemmen wint de DUIC Publieksprijs. Bij de prijsuitreiking in het najaar wordt ook een publicatie gepresenteerd, met daarin het juryverslag en een beeld- en tekstessay van de projecten.

Openingsbeeld: Fietsenstalling Stationsplein Utrecht - Ector Hoogstad Architecten. Foto: Petra Appelhof.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven