De auto, de fiscus en het milieu

De auto, de fiscus en het milieu

Wat zijn in 2021 de meest gestelde vragen over auto en fiscus en wat zijn de belangrijkste regelingen voor elektrisch rijden? Smart WorkPlace partner Pon Business Mobility zette het op een rijtje.

Fiscaliteiten 2021

In het gratis te downloaden boekje vind je 100 vragen én antwoorden over fiscale zaken en mobiliteit in 2021. Deze zijn opgesteld en beantwoord door fiscalisten. Zo krijg je onder meer antwoord op de vragen:

  • Lopen de BPM-vrijstelling en het nihiltarief in 2021 gewoon door?
  • Wanneer kan ik investeringsaftrek krijgen op een geleasede auto?
  • Hoe snel mag ik een auto afschrijven?
  • Tellen opties en accessoires in 2021 mee voor de BPM?

Achterin het boekje vind je een onderwerpenregister. Dat biedt een praktische gids voor zowel zakelijk als privégebruik van de auto.

Milieu-investeringsaftrek 2021

Ook in 2021 is het mogelijk om milieu-investeringsaftrek te krijgen op uw nieuwe volledig elektrische auto. Dat blijkt uit de jaarlijkse milieulijst van RVO. De milieulijst regelt welke investeringen in aanmerking komen voor milieu-investeringsaftrek (MIA) en eventueel voor willekeurige afschrijving (VAMIL). De belangrijkste regelingen voor elektrisch rijden uit die lijst heeft Pon Business Mobility hieronder samengevat.

Personenauto’s

De elektrische auto komt ook in 2021 weer in aanmerking voor MIA. De MIA bedraagt dan 13,5% over een maximale investering van € 40.000. In 2021 wordt deze MIA over maximaal 10 EV's per jaar per belastingplichtige toegekend.

Bestelauto’s

MIA is er ook voor de volledig elektrische bestelauto uit de N1- of N2-categorie. De MIA is dan 36% over maximaal € 75.000. Op een bakwagenchassis of trekker die behoort tot de Europese voertuigcategorie N2 of N3 geldt naast 36% MIA op een volledig elektrisch voertuig nog een willekeurige afschrijving voor 75% van de investering.

Taxi's

Elektrisch aangedreven taxi’s waarvoor in het kentekenregister de vermelding ‘taxi’ is opgenomen, niet zijnde een taxi voor rolstoelvervoer of een taxi met 9 zitplaatsen, krijgen 27% MIA over maximaal € 40.000. Is de taxi voorzien van 9 zitplaatsen of een inrichting voor het vervoer van rolstoelgebruikers in hun rolstoel die voldoet aan de Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR), dan geldt een MIA van 36% over maximaal € 75.000.

Fietsen

Investeer je in een elektrische bakfiets of fietstaxi van ten minste € 3.000, die bestemd is voor het bezorgen van postpakketten of boodschappen of het gescheiden inzamelen van bedrijfsafval, en is de bakfiets voorzien van ten minste drie wielen, een voorziening voor het vervoeren van ladingen en van elektrische trapondersteuning, dan kun je 36% MIA claimen en de investering voor 75% willekeurig afschrijven.

Een percentage van 13,5% MIA over de helft van de investering is er voor elektrische bromfietsen en snorfietsen met een lithiumhoudende accu. Deze brom- en snorfietsen mogen voor 75% ook willekeurig afgeschreven worden. Speed pedelecs vallen ook in deze categorie.

DOWNLOAD GRATIS

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven