Dutch Design Week: 'Mind the Step' naar toekomstige werkomgeving

Dutch Design Week: 'Mind the Step' naar toekomstige werkomgeving

Innovaties op het gebied van techniek en materiaal door technische universiteiten, maar ook stakeholders als KLM, ABN AMRO en Smurfit Kapa in de week van 21 tot en met 28 oktober gepresenteerd.

Ingenieurs zetten hun technologische expertise in om producten, systemen en diensten te maken die de mens tot nut zijn. Wie had ooit gedacht dat we de mobiele telefoon zouden gebruiken om onze gezondheid te meten, de weg te vinden, of zelfs een nieuwe partner? De smartphone lost al heel wat problemen op en vergemakkelijkt ons leven en werk nu al. En tegelijkertijd brengen de smartphones ook weer nieuwe uitdagingen. Onze manier van leven, mobiliteit en werken gaat in de toekomst drastisch veranderen.

Innovaties

Smart WorkPlace bezocht de expositie 'Mind the Step' op Dutch Design Week 2017 en trof enkele spraakmakende technische kansen. De komst van elektrische auto's leidt tot minder benzineverbruik en gasuitstoot. Maar zolang bouwers niet-duurzame materialen als staal, aluminium en kkolstof gebruiken: wat is dan de winst? TU/ecomotive ontwikkelde een duurzame, rijdende auto 'van fabriek tot sloop', gemaakt van biocomposiet.

Steeds meer gezondheidsinstrumenten zijn gebaseerd op de vertaling van nieuwe technologieën en baanbrekend onderzoek naar slim ontworpen producten en diensten, die integraal onderdeel uitmaken van een gezond(er) leven. Calm technology voorziet ons in de toekomst van informatie zonder dat we steeds op schermpjes hoeven te kijken. Dat is wel zo ontspannen. Een voorbeeld is een biofeedback-installatie die onze hartslagvariabiliteit meet aan de hand van ademhalingsfrequentie. Gebruikers krijgen een visuele feedforward en feedback, wat zorgt voor een verlaagd stressniveau.

Een nieuwe tool is 'The Work Weather'. Verpleegkundigen op de Intensive Care Neonatologie ervaren vaak werkstress door omgang met te vroeg geboren en zieke baby's. Met 'The Work Weather' kunnen ze via een weer-metafoor aangeven hoe ze zich voelen en zien ze het werkklimaat op de afdeling. Deze bewustwording van ervaren werkdruk motiveert hen om stressvolle situaties samen beter aan te kunnen.

Werken met karton

Dit jaar organiseert Smurfit Kappa voor de eerste keer de Design Challenge. Net afgestudeerde kunst- en ontwerpstudenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten hebben de taak gekregen op zoek te gaan naar creatieve en mogelijk zelfs grensverleggende toepassingsmogelijkheden voor papier en karton. Voor de jonge kunstenaars/designers van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en de 70 designers van Smurfit Kappa Benelux is dit een geweldige kans om met elkaar samen te werken en kennis te delen. Hieruit ontstaan nieuwe impulsen en initiatieven die uiteindelijk een positieve bijdrage leveren voor vele stakeholders. Zie hier de video van Smurfit Kappa. 

Diederick van der Horst van GreenPanel leverde de kleurrijke wand voor ABN AMRO tijdens Dutch Design. Van der Horst gelooft onvoorwaardelijk in de toepasbaarheid van het opslaan en interpreteren van big data en Internet of Things voor gebruiksgemak van opdrachtgevers en eindgebruikers die zijn licht gewicht hardkartonnen borden bieden. Deze borden kunnen voor verschillende toepassingen, zoals  huismeubilair, werkbladen, tafel- en bureaubladen, plafonds, wandsystemen, schuifdeuren, akoestische muren, dikke vloeren en interieurdecoratie worden gebruikt. Inmiddels hebben Cisco en BASF om deze redenen al de samenwerking met GreenPanel gezocht.

De Greenpanel-borden met lichteffect bij de ABN AMRO-presentatie.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven