Flawrish werkomgeving SWP-team wint prijs

Flawrish werkomgeving SWP-team wint prijs

Toen Vitra het team van Smart WorkPlace selecteerde voor haar Work Hackathon schoten de gedachten van de experts gelijk alle kanten op. Wat blijft er over van de analoge wereld?

Deze vraag moest beantwoord worden. En natuurlijk het liefst uitgewerkt in een prototype. De Work Hackthon vond op 21 en 22 februari plaats tijdens de FRAME LAB + Awards Show in de Westergasfabriek. Het SWP-team won de derde prijs.

Perfecte imperfectie

De Work Hackathon had het zelfde thema als de presentatie van Ben van Berkel tijdens het Frame Lab. De vraag was ‘What remains of the analogue world?’ Het SWP-team bestond uit Ilya Devèrs van WPA, Daan de Geus van ISS, Indranil Bhattarcharya van Product Foundry en Fred Kloet van SWP. De conclusie van het team was dat de toenemende digitalisering en het steeds dieper in processen doordringen van technologie de schijn van perfectie oproept. De mogelijkheden voor voorspelling, sturing en regievoering door BigData zijn haast verslavend.

‘Lack of Meaning’

Er zijn talloze voorbeelden van wat het team ‘Fake Facades’ noemt. Renders, theoretisch kloppende business cases, vergader-Apps, naadloos aansluitende processen, perfecte aspiraties, etc. Ergens gaat daarmee een Experience verloren en worden grote aantallen skills overbodig. Ook de zintuigen worden minder geprikkeld. Resultaat is wat het team ‘Lack of Meaning’ noemt. Het gevoel dat de ronde analoge wereld zo uniek maakt, verdwijnt in de vierkante digitale databank.

Flawrish Manifesto

En daarom ontwikkelede het team het Flawrish Manifesto. Een ‘Flaw’ is een imperfectie. Een rafelrandje. Een onverwachte eigenschap. Iets wat niet gecodeerd of geprogrammeerd was, maar waarvan de waarde voor de beleving en betekenis van de werkomgeving essentieel is. Roestend staal, nanotextiel, wind, etc. Het team vroeg zich af wat de waardevolle eigenschappen zijn van de analoge wereld en stelde een lijst van zeven principes samen. Hiermee won Smart WorkPlace de derde prijs tijdens de Work Hackathon. De Flawrish ontwerpprincipes worden nu door het team verder uitgewerkt.

Voor meer informatie: Redactie@SmartWP.nl

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven