Het Nieuwe Werken versus ‘agile’

Het Nieuwe Werken versus ‘agile’

Is Het Nieuwe Werken (HNW) dood in een agile wereld? Zijn alle claims van HNW verleden tijd en achterhaald? Het antwoord van SWP Founding Partner Colliers is kort en duidelijk: nee. 

Een aantal HNW-kenmerken is ‘here to stay’ en maakt de agile werkomgeving juist beter. Colliers heeft de vijf belangrijkste verdiensten van HNW op een rij gezet waarvan organisaties nu profiteren.

1. Keuzevrijheid medewerkers Het meest gewaardeerde element van HNW is de vrijheid van medewerkers om de werkplek te kiezen die past bij hun persoonlijke werkstijl en activiteiten. De agile werkomgeving beperkt deze keuzevrijheid weliswaar, maar de variatie in plekken om samen te werken en de ruimtes voor informeel ontmoeten nemen toe.

2. Betere digitale samenwerking Het grootste winstpunt van HNW is de verbeterde digitale samenwerking. Skype, chatfuncties, sharepoint, gezamenlijk werken op afstand in dezelfde documenten en overal bij je bestanden kunnen. Het is nu zo vanzelfsprekend dat het bijna raar is dit als verdienste van HNW te noemen. Toch zijn deze nieuwe samenwerkingsvormen mogelijk gemaakt door de ICT-innovaties van HNW.

3. Groter besef van lege werkplekken De gemiddelde bezettingsgraad van kantoren ligt onder de 50% en de piekbezetting onder de 60%. De winst van HNW is dat het besef dat veel werkplekken gedurende de week leegstaan en dat deze ruimte beter benut kan worden. Vaak in combinatie met een lager gebruik van vierkante meters. Dit besef en de opbrengsten blijven werken ook voor de agile werkomgeving.

4. Werken waar en wanneer je wilt De digitale revolutie heeft werken plaats- en tijdsonafhankelijk gemaakt. De HNW-beweging met gebundelde krachten van de afdelingen HR, IT en Facilitair, maakte dit werkconcept mogelijk en acceptabel binnen organisaties. Juist in agile tijden waar internationale teams op verschillende plekken samenwerken in “sprints” is het voor de teamleden essentieel om altijd en overal online te kunnen werken. 

5. Trots op het bedrijf Medewerkerstevredenheid en ‘company pride’ is naast de ICT-revolutie een van de grote winstpunten van HNW. Meer aandacht voor de identiteit en missie van de organisatie heeft geleid tot een grotere waardering voor de werkomgeving en de werkgever. Agile werken versterkt dit verder door naast de organisatie identiteit, ook de teamidentiteit en de teamdoelen zichtbaar te maken.

Bron: Colliers

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven