16e editie Fleet Mobility: gamechangers gezocht!

16e editie Fleet Mobility: gamechangers gezocht!

De Van Nelle Fabriek in Rotterdam was afgelopen dinsdag 29 mei het toneel voor de 16e  editie van Fleet Mobility Live (voorheen Fleetmanagement event). Een event met een missie.

Met meer dan 600 deelnemers en 50 leveranciers van mobiliteitsoplossingen was het event een groot succes. Maar ook was het event groot in haar missie: nieuwe mobiliteitsbehoefte vraagt om managers met lef!

Het monster van verworven rechten

Ruud de Groot, partner van adviesorganisatie Syndesmo en lid van de adviesraad van Fleet Mobility Live, is daar heel duidelijk in: “We hebben mensen met lef nodig. De tijd dat mobiliteit alleen maar ging over wel of geen leaseauto is voorbij. Het gaat nu veel meer over: bied ik wel of geen flexibiliteit aan mijn medewerkers? En daarmee verschuift het onderwerp naar het bureau van de HR-manager en indien aanwezig de MVO-manager.” 

De Groot komt tot de kern en stelt de ultieme vragen. “Moet er überhaupt wel gereisd worden? De schoonste reis is immers de niet gemaakte reis. En als je al een reis maakt, hoe kan die dan zo schoon mogelijk? Met de fiets, de trein of de elektrische auto? Maar hoe schoon zijn die als we de gehele levenscyclus in ogenschouw nemen? Durft u het aan om bewuste keuzes te maken? U gaat dan de strijd aan met het ‘monster van verworven rechten.”

René Laheij, mobiliteitsmanager bij Enexis, gaf in zijn presentatie (zie foto) een voorbeeld hoe mobiliteitsbeleid kan worden ontwikkeld. “Er wordt veel gesproken over verduurzaming, maar je moet ambitie wel omzetten in actie. In onze nieuwe leaseregeling zetten we in op het verleiden en stimuleren van medewerkers om duurzamer reisgedrag te laten zien. Bijvoorbeeld door de eigen bijdrage te koppelen aan de hoeveelheid CO2-uitstoot van een auto.”

Maarten Steinbuch

Keynote-speaker Maarten Steinbuch, hoogleraar Robotica aan de TU Eindhoven, gaf een blik in de toekomst van mobiliteit. Zo stelde hij dat na Dieselgate en de 400.000 vooraanmeldingen voor de Tesla in 2015 de hele autobranche in 2016 wist dat de wereld van mobiliteit en automarkt revolutionair gaat veranderen. Steinbach: "Het is momenteel heet in de bestuurskamers van automobielbedrijven." Gedreven vertelde Steinbuch over de ‘Exponentional Growth of Computing’. “Het duurt nog een generatie,” zo stelde Steinbuch, “maar dan is één smartphone net zo slim als 9 miljoen mensen.” En daarmee verklaarde hij zijn stelling dat over dertig jaar onze gehele wereld van leven, werken en reizen compleet zal zijn veranderd.

Mobiliteitsmanager van het jaar

Gertjan Sybrandi is op Fleet Mobility Live verkozen tot Mobiliteitsmanager van het jaar 2018. Gertjan is verantwoordelijk voor het mobiliteitsbeleid bij Stedin. Hij ontving de prijs uit handen van Arjen Juurlink (Friesland Campina), de winnaar van vorig jaar. Volgens de jury waren alle drie de kandidaten zeer professioneel. De jury roemt de duidelijk visie over duurzame vastgoedkeuzes en bijbehorend parkeerbeleid die Gertjan kiest bij Stedin.

Bron: Smart WorkPlace

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven