Thuiswerken en werktijd verschuiving helpen files te voorkomen

Thuiswerken en werktijd verschuiving helpen files te voorkomen

Thuiswerken en het schuiven met de werktijd om de spits te mijden blijken de meeste invloed te hebben gehad om files te voorkomen en reistijd te verkorten. 

Dat blijkt uit een studie naar de trends in Het Nieuwe Werken (HNW), dat het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid( KiM) heeft uitgevoerd over de periode van 2000 tot 2016. 

In deze periode nam het aantal thuiswerkuren toe met 38 procent. Het aantal keren waarop werkenden schuiven met de werktijd om met de auto de spits te mijden, nam toe met 40 procent. Hierdoor is het aantal voertuigkilometers met 3 procent minder toegenomen dan wanneer er geen HNW zou zijn geweest. Ten opzichte van 2000 is de verkeersomvang op de hoofdwegen met 5 procent minder toegenomen, en het reistijdverlies op de hoofdwegen met 18 procent minder.

Toestemming

De belangrijkste factor die van invloed is op de ontwikkeling van vormen van HNW, zijn de mogelijkheden die hiertoe vanuit de werksituatie worden geboden. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke mogelijkheden, zoals toegang tot email en bestanden en het gebruik van flexkantoren, maar ook om de expliciete toestemming van de werkgever om buiten het vaste werkadres te kunnen werken.

Groei nog mogelijk

De mate waarin aan HNW wordt gedaan, verschilt per sector. Op basis van inschattingen van de werkenden zelf lijkt er in alle sectoren echter nog sprake te zijn van ruimte voor een verdere potentiële groei. De voorkeuren en persoonlijke omstandigheden van de werkenden zijn hierbij natuurlijk medebepalend. Last van files speelt hierbij ook een rol.

Lees hier het gehele rapport.

Bron: KiM

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven