CE-keurmerk moet onveilige Internet of Things apparaten voorkomen

CE-keurmerk moet onveilige Internet of Things apparaten voorkomen

Apparatuur die draadloos verbonden zijn met het internet, moeten een soort CE-keurmerk voor privacy krijgen om te zorgen dat ze voor gebruikers privacy-veilig zijn. 

De Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheid hiervoor om aan de hand van de bestaande richtlijn voor radiorandapparatuur veiligheidseisen te stellen aan apparaten die draadloos met het internet verbonden zijn (CE keurmerk), zo stelt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in antwoorden op vragen van Tweede Kamerleden van onder andere D66. 

E-Privacy verordening

Deze Kamerleden hebben onder andere vragen gesteld over de verplichting om apparaten te certificeren.  “In de besprekingen in Brussel heeft Nederland voorgesteld om in de Verordening de mogelijkheid te creëren om verplichte certificering voor te kunnen schrijven, voor producten, processen en/of diensten die in bijzonder kwetsbaar blijken vanwege de zwakke veiligheid. De andere lidstaten waren echter niet overtuigd van het feit dat deze verordening de juiste plek is om verplichte certificering in te regelen. Een behoorlijk aantal lidstaten trekt zelfs een rode lijn als het gaat om de mogelijkheid om certificaten verplicht te kunnen stellen.”

Europees Parlement

Deze landen vonden de kosten en lasten voor bedrijven namelijk te hoog en zetten in op een vrijwillige zelf-assessment naast certificering in de e-Privacy verordening op te nemen. De verordening is onderwerp van discussie in de Europese Commissie én het Europees Parlement. Want daar gaan volgens Keijzer wel stemmen op om, zeker in de toekomst, verplichte certificering mogelijk te maken. “Het is echter nog niet bekend of dat onderdeel zal worden van het definitieve standpunt van het Europees Parlement.”

Keurmerk

Keijzer zet het liefst in op eisen op Europees niveau aangezien nationale eisen niet heel effectief zullen zijn gezien de interne markt en het feit dat het internet geen grenzen kent. Ze blijft dan ook aandringen om in heel Europa verplichtende eisen aan apparatuur te stellen. En daarbij kan een CE-keurmerk via de bestaande richtlijn voor radiorandapparatuur heel goed helpen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven