Coworking Zwitserland stelt eigen Manifesto op

Coworking Zwitserland stelt eigen Manifesto op

Samenwerken, vriendschap, doen, participatie, directheid, leren, mensen en flexibiliteit vormen de basis voor een community, aldus de vereniging.

Dat coworking in de hele wereld structureel wordt opgepakt blijkt uit het vorig jaar in Zwitserland gepubliceerde Coworking Zwitserland Manifesto. Want net als in Nederland en andere Europese landen is deze manier van werken in het Alpenland exponentieel gegroeid. Op dit moment telt Zwitserland 155 coworking-ruimtes. De meeste van hen zijn onafhankelijk. De deelnemende werkenden verdienen hun levensonderhoud met verschillende, meestal zelfstandige activiteiten. 

Grote variëteit werknemers

“Collega's zijn tegenwoordig niet alleen 20-jarige nerds. Coworking trekt een grote variëteit aan werknemers aan, of het nu gaat om werkbereik, leeftijd of werkstatus (in loondienst of als zelfstandige). Coworking wordt ook steeds aantrekkelijker voor bedrijven. Of je nu op zoek bent naar een baan voor een fulltime werknemer of op zoek bent naar een alternatief voor een thuiskantoor”, weet de vereniging Coworking Switzerland Association, die in 2015 is opgericht. 

Community en delen

De essentie van coworking is community en delen, stellen de Zwitsers. “Wij geloven dat de samenleving voor ongekende economische, ecologische, sociale en culturele uitdagingen staat. Coworking herdefinieert de manier waarop we werken. Het verbindt mensen in een professionele werkomgeving die interacties en samenwerkingen mogelijk maakt. We hervormen de economie door alternatieven aan te bieden voor traditionele werkstructuren en daarbij de mobiliteit te heroverwegen en menselijke interacties opnieuw op te bouwen. We brengen mensen bij elkaar en bouwen gemeenschappen.”

8 stellingen

Om dat kracht bij te zetten kwamen vorig jaar 50 uitbaters van Zwitserse coworking spaces bijeen in Fribourg. Ze bespraken de exponentiële ontwikkeling van coworking in Zwitserland, de aantrekkelijkheid van deze werkmethoden, en het profiel van collega's en exploitanten van ruimtes op de Zwitserse markt. En ze stelden hun "manifest" op, met 8 stellingen als basis: 1: Samenwerking gaat boven concurrentie; 2. Deelname boven observatie; 3. Doen in plaats van zeggen. 4. Vriendschap in plaats van formaliteit; 5. vrijmoedigheid in plaats van zekerheid; 6. aan het leren staat boven expertise; 7. Coworking gaat over mensen, niet over individuen; en 8. Flexibiliteit in plaats van rigide structuur.

Lees hier meer over het Coworking Switzerland Manifesto. 

Bron: Coworking Switzerland

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven