Kenniswerkers willen transparantie, verbinding en samenwerkingstools

Kenniswerkers willen transparantie, verbinding en samenwerkingstools

Wat verwachten kenniswerkers van grote bedrijven? Volgens Slack draait het om drie thema’s: transparantie, verbinding en tools om samen te werken.

Voor het rapport ‘What employees really, really want from you’ werden ruim 1450 kenniswerkers ondervraagd. Volgens Slack zijn bedrijven ervan overtuigd dat verandering nodig omdat er nieuwe dingen gedaan worden, op een nieuwe manier (mobiele teams, interdisciplinaire samenwerking), met nieuwe technologieen (automation, analytics, big data en artificial intelligence), en in markten die steeds sneller veranderen. Volgens Slack zijn ook de verwachtingen van kenniswerkers veranderd en is er een kloof ontstaan tussen hoe ze als consument functioneren – mobiele apps, social media platforms en e-commerce; ideeen delen in groepen en samen zaken realiseren – en als kenniswerker – mail, conference calls, vergaderingen en intranet.

Bij de kenniswerkers spelen drie thema’s, aldus het rapport: transparantie, verbinding en tools om samen te werken.

Transparantie

Bij transparantie gaat het met name om transparantie over de bedrijfsstrategie en over de beslissingen die genomen worden om deze strategie te ondersteunen. Van de ondervraagden vindt 82% transparantie van de organisatie belangrijk, maar vindt slechts 19% dat de organisatie heel transparant is. Bij grote bedrijven is dit nog belangrijker dan bij kleine: 89 t.o. 80%.

Verbinding

Verbinding is volgens de onderzoekers een steeds belangrijker thema. Tegelijkertijd staat dit onder druk vanwege toenemende werkdruk, verspreide teams en meer flexwerkers. Volgens het onderzoek wil 91% van de kenniswerkers zich in de toekomst nauwer betrokken voelen bij collega’s en 89% bij de missie en waarden van de onderneming. Slechts 26% van de kenniswerkers voelt zich echt verbonden bij het bedrijf. Om te verbeteren gelooft 35% in meer social events, 33% in meer samenwerking en 31% in betere communicatietools. Slechts 15% gelooft dat geplande vergaderingen hieraan kunnen bijdragen.

Tools om samen te werken

Volgens de onderzoekers zijn de klassieke tools – mail, conference calls, vergaderingen en intranet –niet meer toereikend. Slechts 31% van de kenniswerkers zijn ‘uiterst tevreden’ over de samenwerkingstools. Dit is van belang omdat 74% verwacht dat toekomstige werkomgevingen meer gericht zullen zijn op samenwerking. Hetzelfde percentage zou graag realtime berichten willen sturen op het werk en gebruik willen maken van samenwerkingsapps in plaats van mailen waarbij op antwoord moet worden gewacht.

Het volledige onderzoek is hier te downloaden.

  

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven