Wat betekent Prinsjesdag voor de zakelijke rijder?

Wat betekent Prinsjesdag voor de zakelijke rijder?

Tijdens Prinsjesdag zijn de regeringsplannen voor het aankomende jaar gepresenteerd. Smart WorkPlace partner VZR zette de belangrijkste zaken voor de zakelijke rijder op een rij.

De aanschafbelasting/bpm

Tot 2025 blijven elektrische auto’s vrijgesteld van bpm (aanschafbelasting). Vanaf 2025 zal de bpm eenmalig 360 euro bedragen.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Elektrische auto

Tot 2025 krijgen elektrische auto’s 100% korting op de MRB (motorrijtuigenbelasting). In 2025 is de korting 75%. Vanaf 2026 is er geen korting meer voor de MRB. 

Plug-In Hybride (tot 50 gram CO2)

Voor Plug-In Hybride’s geldt momenteel een korting van 50% op de MRB. Dit voordeel wordt verlengd tot 2025. In 2025 is de korting 25%. Vanaf 2026 betalen Plug-In Hybride eigenaren de volledige MRB.

Wat verandert er qua bijtelling?

Als je meer dan 500 kilometer privé met een zakenauto rijdt, dan dien je daarover bijtelling te betalen.  Dat is vanwege het voordeel van het privégebruik van de auto. Deze bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde (inclusief BTW en BPM) van de auto.

Hieronder zie je de bijtellingspercentages tot en met 2030.

Wat betekent Prinsjesdag voor de zakelijke rijder?

Voor waterstof- en zonne-energieauto’s is er geen ‘cap’ gesteld bij € 45.000,-.

Accijns diesel omhoog

Per 1 januari 2021 gaat de accijns op diesel met 1 cent per liter omhoog. Dit herhaalt zich op 1 januari 2023. Dan komt er nogmaals 1 cent bovenop de dieselprijs. De opbrengsten hiervoor zijn voor een verbetering van het milieu.

Leasefiets

Per 1 januari 2020 is er een bijtellingspercentage voor de leasefiets. Deze is 7%. Hierdoor is het gemakkelijker om de bijtelling van een fiets van de zaak te berekenen. Vroeger was dat een redelijk omslachtige berekening van de privé gereden kilometers maal de kosten.

Wat betekent Prinsjesdag voor de zakelijke rijder?

Bron: Rijksoverheid

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven