Ingebruikname grootste bi-directionale laadgarage ter wereld

Ingebruikname grootste bi-directionale laadgarage ter wereld

a.s.r. heeft op woensdag de grootste, bi-directionele laadgarage voor elektrische auto’s ter wereld in gebruik genomen. De officiële opening werd verricht door de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma.

Dijksma deed dit samen met Jos Baeten, CEO van a.s.r. In de tweelaagse duurzame garage aan de Archimedeslaan kunnen 250 elektrische auto’s van medewerkers tegelijkertijd opladen en ontladen. Het overkapte parkeerterrein van bijna 10.000 vierkante meter, heeft een dak met ruim 2100 zonnepanelen. Goed voor 4 miljoen elektrische kilometers per jaar en een jaaropbrengst van 850.000 tot 1.000.000 kWh per jaar. Bij de 250 slimme bi-directionele laadpalen op de begane grond in de garage kunnen elektrische auto’s zowel opladen als ontladen en zijn er accu’s waar de opgewekte stroom in opgeslagen kan worden. Het aantal van 250 kan in de toekomst worden uitgebreid naar 450, wanneer ook de 200 parkeerplaatsen op de eerste verdieping bi-directionale laadpalen krijgen.

Dit nieuwe duurzame initiatief past bij de doelstelling van a.s.r. om haar footprint verder te minimaliseren en draagt ook bij aan het plan om van Utrecht de eerste regio ter wereld te maken met een bi-directioneel ecosysteem. Bovendien kunnen zo de energiekosten in het pand verder omlaag worden gebracht. En kunnen auto’s ontladen worden als er een extra energiebehoefte is in het pand. Marco Meetz, Hoofd Facility & Support bij a.s.r.: "Dankzij de opbrengst van de ruim 2100 zonnepanelen kunnen de energiekosten op jaarbasis zo'n 20% naar beneden." Inmiddels is a.s.r. ook bezig met het volledig elektrificeren van de leasevloot, een traject dat over enkele jaren voltooid moet zijn. 

Jos Baeten, CEO van a.s.r., gaf bij de ingebruikname een toelichting: “De urgentie om klimaatverandering tegen te gaan wordt met de dag groter. Als verzekeraar willen wij op meerdere vlakken een vooraanstaande rol spelen op het gebied van duurzaamheid. Sinds ons duurzame kantoorpand volledig CO2 neutraal is, komt het erop neer dat 98% van onze CO2-footprint nu nog voortkomt uit onze mobiliteit. a.s.r. wil al in 2025 50 procent minder CO2 uitstoten. Om gedragsverandering te stimuleren krijgt iedereen bij a.s.r. de mogelijkheid om hieraan bij te dragen. Bijvoorbeeld door een fietsplan, een gunstig openbaar vervoeraanbod en nu dus de mogelijkheid om auto’s op te laden. Het thema ‘duurzaamheid’ is nooit klaar, er komt altijd een volgende stap. Maar niets gaat vanzelf, en vandaag maken we weer een belangrijke stap in de goede richting.”

Ingebruikname grootste bi-directionale laadgarage ter wereld

Burgemeester Sharon Dijksma was trots: “Samen met vele partners ontwikkelen we een bi-directioneel ecosysteem in de regio Utrecht. Deze laadgarage bij a.s.r. levert hier een belangrijke bijdrage aan. Onze vooruitstrevende koers op het gebied van duurzame mobiliteit is een voorbeeld voor de rest van Nederland én de wereld.” 

Het kantoorgebouw van a.s.r. is de afgelopen jaren duurzaam gerenoveerd en sinds september 2019 CO2-neutraal en volledig van het gas af. Hierdoor is het energielabel van het kantoorpand van label G naar een label A++ gegaan. Met deze transitie en de komst van de bi-directionele laadgarage hoopt a.s.r. ook andere kantooreigenaren te stimuleren tot duurzaamheid. Het hoofdkantoor van a.s.r. biedt ruimte aan 3000-3500 medewerkers. Bij het pand zijn, inclusief de laadgarage, 1200 parkeerplaatsen. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven