Gezond eten en bewegen bij thuiswerken

Gezond eten en bewegen bij thuiswerken

Hoe zorg je als thuiswerker ervoor dat je gezond blijft eten en bewegen? Het Voedingscentrum verzamelde enkele tips.

Het Voedingscentrum wijst erop dat als je thuiswerkt je dagritme anders kan zijn, wat van invloed kan zijn op je eetpatroon. En mogelijk beweeg je minder dan wanneer je naar werk gaat. Zo mis je bijvoorbeeld de fietstocht naar werk of het stuk lopen van station naar kantoor. Door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, ondersteun je je weerstand en blijf je vitaal.

Gezond eten

Houd je gebruikelijke eetpatroon aan

Probeer zoveel mogelijk je normale eetpatroon vol te houden. Neem je op werk ook geen koek bij de koffie? Doe dit dan thuis ook niet. Eet je 3 boterhammen met de lunch en drink je een glas melk? Doe dit thuis ook. Zorg er in ieder geval voor dat je een lunchmoment inplant. Zo ben je weg van de computer en kan je weer opladen voor de middag. Werk niet door tijdens de lunch. We weten dat als je eet terwijl je afgeleid wordt, dit ervoor kan zorgen dat je meer eet. Niet alleen tijdens het maaltijdmoment, maar ook daarna.

Eet niet meer dan je nodig hebt

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf is altijd van belang, of je nu thuiswerkt vanwege de coronamaatregelen of niet. Beweeg je veel minder dan dat je normaal doet? Probeer dan goed te letten op de hoeveelheden die je eet. Houd je gewicht in de gaten om te kijken of je lichaam in balans is en blijft.

Je huis gezond inrichten

Wist je dat jouw huis je helpt tot gezondere keuzes wanneer je veel gezond eten om je heen ziet? Zeker als je ook het ongezonde uit zicht zet. Op de website van het Voedingscentrum vind je een check die aangeeft of jouw huis je helpt om gezonder te kiezen. Je komt 23 vragen tegen achter de blauwe vierkantjes. Hoe meer je kunt zeggen ‘Dat klopt’, hoe gezonder je huis. Is een vraag niet van toepassing? Vul dan ‘Dat klopt’ in voor een juiste uitslag.

Voldoende bewegen

Beweging tijdens je werkdag

Bouw zoveel mogelijk vaste beweegmomenten op een dag in en zet deze ook in je (werk)agenda. Sta bijvoorbeeld op dezelfde tijd op en wandel een rondje door de buurt nu je geen reistijd naar werk hebt. Je kunt ook een vaste wandeling inplannen na de lunch. Houd daarbij natuurlijk wel 1,5 meter afstand tot andere mensen en mijd drukke plekken. Of ga een rondje fietsen aan het eind van de werkdag. Dit is meteen een goede reden om op de gebruikelijke tijd je laptop dicht te klappen.

Sta ook regelmatig op van je werkplek gedurende de werkdag. Doe hierbij eventueel wat rek- en strekoefeningen of loop een paar keer de trap op en af om weer fit aan de slag te gaan. Heb je kinderen en/of werk je samen met je partner thuis? Doe bovenstaande activiteiten samen.

Sporten

Kijk wat er mogelijk is op de website van de Rijksoverheid. Of kijk of er online lessen zijn. Deze kan je gewoon thuis in je woonkamer volgen. Denk verder aan buitensporten die je alleen kunt doen, zoals een rondje hardlopen. Let er wel op dat je bij het buitensporten voldoende afstand houdt tot elkaar, namelijk 1,5 meter. Ook kan je in de tuin gaan werken.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven