Werken tijdens je vakantie wenselijk of onwenselijk?

Werken tijdens je vakantie wenselijk of onwenselijk?

Is werken tijdens je vakantie wenselijk of onwenselijk? Daarover ging Rens de Jong in gesprek met drie experts tijdens een aflevering van Werkverkenners van BNR.

Tijdens de aflevering ‘Doen of niet? Doorwerken vanaf je vakantieadres’ ging Rens in gesprek met Eva Knies, hoogleraar strategisch HRM aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan de Future of Work Hub, Ulrika Leons, gz-psycholoog en directeur Skils Zorg van de Zaak, en Marc Routs, burn-outcoach bij MRoutes Coaching en Meulenberg Training & Coaching.

Vragen die aan de orde kwamen waren: Is doorwerken tijdens de vakantie een zegen of toch een onverstandige beslissing? Wat zijn de risico’s en moet je er als werkgever ook wat mee?

Tijdens de uitzending werken zowel Ulrike als Rens vanuit hun vakantieadres. “Een zegen”, aldus Ulrike omdat het veel flexibiliteit en vrijheid geeft. Bovendien kies ik er vanuit een positieve intentie bewust voor om aan de uitzending mee te werken. Werken op vakantie biedt kortom een uitkomst wanneer het jou uitkomt.” Die bewuste keuze is belangrijk, aldus Ulrike: “Een vakantie is namelijk ook bedoeld om te ontspannen en te herstellen.”

Eva probeert werken tijdens haar vakantie tot een minimum te beperken. “We weten namelijk uit onderzoeken dat het negatieve effecten kan hebben voor het welzijn van medewerkers. Mensen hebben tijdens vakantie een aantal dagen nodig om los te komen van het werken en het helpt dan niet om met werken bezig te blijven. Als je echt van een drukke baan bij wilt komen is het kortom beter om je werk te laten voor wat het is.”

Marc zit er weer anders in. Hij vindt een voorwaarde voor werken tijdens je vakantie dat je er zelf profijt van moet hebben. Hij geeft toe zelf ook de gewoonte te hebben om door te werken tijdens de vakantie. Daar heeft hij geen problemen mee. “Ik kan het namelijk doen op een moment wanneer het mij uitkomt. Ik vind het niet OK wanneer mensen mij te pas en te onpas kunnen raadplegen op een moment dat ik er zelf niet de regie op heb.”

De hele uitzending is hier te beluisteren.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven