Bewustwording van circulariteit

Bewustwording van circulariteit

Willem van Hoof is technisch adviseur vastgoed bij GGZ Rivierduinen en sprak tijdens de recente Round Table 'Circulair beheer en onderhoud' over hoe GGZ Rivierduinen omgaat met duurzaamheid.

GGZ Rivierduinen is de grootste specialistische aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (ggz) in het noorden van de provincie Zuid-Holland. Willem van Hoof is als technisch adviseur vastgoed sterk betrokken bij de circulariteit en duurzaamheid.

CO2-routekaart

Samenwerking bij opdrachtgevers tussen verschillende partijen in de sector en samenwerking tussen de opdrachtgever enerzijds en de architect, adviseur en bouwer anderzijds brengt circulair beheer en onderhoud naar een volgend niveau. Daarnaast is kennisdeling essentieel. Deze onderwerpen vormen een belangrijk onderdeel van de Round Table. Willem van Hoof ziet deze zelfde ontwikkelingen bij wat GGZ Rivierduinen doet aan duurzaamheid: “We hebben de daken vol gelegd met zonnepanelen. Verder hebben we een CO2-routekaart en zijn we bezig met een vertaling naar onze meerjarenonderhoudsbegrotingen. Een deel van onze gebouwen is BREEAM Very Good. Van veel oud vastgoed is afscheid genomen. Duurzaamheidsbeleid is in ontwikkeling.” 

Bewustwording

Willem geeft aan dat GGZ Rivierduinen op het punt van bewustwording enerzijds nog steeds aan het zoeken is naar bewustwording van bovenaf: “We hebben nog geen Raad van Bestuur dat echt een handtekening heeft gezet op ambities op dit punt. Anderzijds is het ook een kwestie van vanonder op proberen en gewoon doen: eerst een dak aanpakken en vervolgens een tweede. Op die manier proberen we ook in de zorg eerst de bewustwording en uiteindelijk beleid op gang te krijgen.”

Het belang van ketenpartners en gesprekken als deze Round Table zijn volgens Van Hoof erg waardevol. Willem doet daarop een oproep: “Laten we meer naar een open platform gaan, waarbij we informatie delen en van de eigen kracht uitgaan in plaats van dat we krampachtig vanwege een bedrijfsmodel en de markt kennis voor onszelf houden.”

Lees het volledige Round Table verslag hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven