Dagverslag WPX 2024: AI vormt de werkomgeving van de toekomst 

Dagverslag WPX 2024: AI vormt de werkomgeving van de toekomst 

Op de beursvloer van WorkPlace Xperience 2024 werd over trends en ontwikkelingen kennis gedeeld. Onder andere over AI in de werkomgeving, hoe de inclusieve arbeidsmarkt eruitziet en hoe je circulaire gebouwen realiseert. 

De opening van WPX 2024 kwam van dagvoorzitter Inge Diepman en Dirk van Gemert van Smart WorkPlace. Laatstgenoemde illustreerde het belang van de onderwerpen die worden behandeld: “We behandelen vandaag een belangrijk vraagstuk, namelijk het verduurzamen van de werkomgeving. Om die opgave beet te pakken ontmoeten en inspireren we elkaar vandaag. Dat doen we bijvoorbeeld met Yuna, onze AI Assistent. De komende twee dagen voorzien we haar gezamenlijk van kennis over de veranderende werkomgeving, waarmee ze steeds slimmer wordt.”

Belang van circulariteit

Dat wensen rondom de invulling van een werkomgeving snel omslaan, benadrukte ook Thijs Huijsmans van Heijmans. “We zien dat we een duurzame aanvoerder zijn voor gebouwen die steeds sneller willen wijzigen. Als we panden aanpassen, dan moeten we dat wel op de juiste manier doen, met gezonde materiaalstromen.” Hij belichtte het belang van circulariteit bij revitalisatie van vastgoed, zoals bij Rabobank in Utrecht: “Eerst maakten we inzichtelijk hoeveel materiaal het pand binnenkwam en wat de herkomst was, met een materiaalanalyse.”

Laat het zien

Naast inzicht noemde Thijs gedragsverandering en –sturing als essentiële pijler, met een aantal adviezen: “Zorg dat je iedereen enthousiasmeert voor andere verdienmodellen, met meer toekomstverantwoordelijkheid. Tastbare voorbeelden zijn belangrijk.” Zo werd bij Rabobank hout hergebruikt. “Eerder hing dat aan de muur, nu functioneert het als vloer. Als je circulariteit ziet en voelt, ga je het ook sneller accepteren.”

Losgoed

Door ervoor te zorgen dat systeemlagen los van elkaar kunnen bewegen, zorg je voor maximale waarde en flexibliteit voor je gebouw. “Dat proberen we ook met onze visie Toekomstvastwaarde te bereiken, waarbij we vastgoed zien als losgoed. Bouw geen monumenten, maar flexibele gebouwen die invulling geven aan een steeds veranderende omgeving. Op WPX zien we allerlei partijen die bijvoorbeeld met data en software aantonen dat aanpassingen elkaar rap opvolgen.”

Dagverslag WPX 2024: AI vormt de werkomgeving van de toekomst 

Volop kennisdeling op de WPX-vloer

De inclusieve arbeidsmarkt

Jack Stuifbergen stond samen met Marc Schokker en Willem van Spaendonck in het ‘ideeëntheater’. “De WorkPlace Xperience gaat over helden, die heb je in alle bedrijven. Met inclusiviteit maak je alleen maar ruimte voor veel meer verschillende helden.”

Jack introduceert twee van de medewerkers die ook zijn uitgelicht tijdens de zesdelige podcastserie ‘kraakHELDer’. “Dit zijn de mensen die het elke dag voor elkaar krijgen om impact te maken. Zij staan elke dag voor obstakels maar zetten door om echt impact te kunnen maken.”

Gendervrij

Marc Schokker werkt al 30 jaar als manager binnen de schoonmaakbranche. Sinds kort is daar echter de titel ‘impactmaker’ bijgekomen. “Ik worstel al sinds mijn pubertijd met mijn genderidentiteit. Een jaar of vijf geleden ontdekte ik wat dat voor mij betekent.” Marc kleedt zich naar eigen zeggen ‘gendervrij’. Ook tijdens de presentatie draagt Marc een jurk en laarzen. “Vandaag heb ik mijn kleding gekozen uit de linkerkant van mijn kast en gisteren was dat nog de rechterkant. Het is maar net hoe ik me voel.”

Toch blijft ook in 2024 het kleden zoals je zelf fijn vindt geen onbesproken onderwerp. “Als ik naar klanten ga, dan moet je er toch wat rekening mee houden of dat nou een reformatorische school is bijvoorbeeld.” Jack vulde hierop aan: “We hebben een prachtig contract mogen vervullen bij het ministerie van defensie, daar was Marc wel gewoon ook in een zwarte jurk aanwezig.”

Er is voor Marc eigenlijk een soort paradox gaande, “Ik kleed me zoals ik wil, ik wil er eigenlijk helemaal geen aandacht op richten. Maar om dat ‘normaal’ te maken, is het belangrijk om er eerst aandacht op te vestigen. Dat ‘de kleding de man maakt’ is al lang niet meer de realiteit.” De podcast zorgt ook voor veel positieve geluiden: “Voor veel mensen kan zo’n podcast verduidelijkend werken.”

In conflict raken

Willem van Spaendonck deed ook een podcastopname voor de serie. Jack: “Willem is een echte netwerker en zet zich maximaal in voor de inclusieve arbeidsmarkt. Zijn autisme is daarin ook geen beperking, maar juist een talent.” Willem gaf direct aan dat hij al wel 30 verschillende werkgevers had: “Waarvan er misschien wel 20 vroegtijdig beëindigd zijn door zijn autisme. Door mijn autisme heb ik redelijk strakke denkbeelden over hoe dingen gaan. Daardoor raak je nog wel vaak in conflict, als werknemer verlies je dat snel. Bij Breedweer zetten ze me echter graag in mijn kracht.”

Willem is de zogeheten ‘Broeder Tuck van de inclusieve arbeidsmarkt’. Willem: “Na 3 jaar thuiszitten merkte ik hoe belangrijk een baan voor iemands geluk kan zijn. Sindsdien zet ik me ervoor in dat mensen met allerlei beperkingen gewoon aan het werk kunnen.” Dit gaat natuurlijk niet zonder het meekrijgen van de UWV, GGZ en ministers die zich over dit soort kwesties buigen. Om hen mee te krijgen neemt Willem ze mee op een soort ‘safari’.”

“Het is belangrijk voor deze mensen om niet te praten óver de doelgroep, maar om te praten mét de doelgroep. Dus we gaan met de bus langs verschillende sociale werkplekken om dit gesprek aan te gaan.” Volgens Willem is er namelijk super veel mogelijk als het op inclusieve werkplekken aankomt. “Er is vaak een soort weerstand omdat mensen eigenlijk niet weten wat er allemaal mogelijk is. Iemand met autisme die last heeft van prikkels hoeft echt niet altijd een hele eigen ruimte. Soms kan een koptelefoon en een bureau richting de muur al heel veel prikkels weghalen.” De podcast speelde daar voor Willem ook een rol in: “Ik heb een mooie werkplek laten zien, Driekant, een bakkerij in Zutphen die mensen de kans geeft om zichzelf te ontwikkelen.” De tip van Willem? “Wees nieuwsgierig naar anderen, dan ontdek je dat zij misschien veel meer kunnen dan je denkt.”

Dagverslag WPX 2024: AI vormt de werkomgeving van de toekomst 

Rob de Haas op Gaia-podium, lees het grote interview met Rob

Hoe AI werk verandert

AI kan de toekomst van organisaties maken of breken. Dat liet Richard van Hooijdonk zien aan de hand van een aantal eye openers. “Robots nemen nu al allerlei taken over. Kijk naar de agrarische sector. Een robot plukt een tomaat wanneer deze rijp is.” Maar dit is volgens Richard nog lang niet het eindstadium voor AI. Zo zorgt Generative AI ervoor dat leren en adapteren mogelijk is. Bijvoorbeeld door naar voetbalwedstrijden te kijken en commentaar te leveren aan herkenbare situaties. Daarnaast wordt allerlei data vergeleken en worden dingen naast elkaar gezet.”

Daarnaast kan AI verbanden leggen, argumenten opbouwen en meer. “Je kunt er volledige muziek mee ontwerpen. Artiesten stappen al naar de rechter, omdat zij te maken krijgen met AI die kopietjes maakt van hun muziek. Daarnaast heb je mode die ontworpen wordt aan de hand van alle leidende trends. En worden architecten geconfronteerd met AI die bijvoorbeeld een complete woning kan ontwerpen. In allerlei soorten en maten.”

Werkplek van de toekomst

Bedrijven moeten volgens hem vooral meenemen dat het niet meer vrijblijvend is om op AI in te zetten: “Uiteindelijk vervangen mensen die AI gebruiken de mensen die dat niet doen. Een jurist die AI gebruikt kan drie keer sneller werken.” Hij gaf daarna een blik op de toekomst van werken: “Die wordt schermloos. We gaan naar een nieuwe wereld, waarin we beelden om ons heen hebben. Eerst met een bril, daarna met lenzen. Daarnaast zet het kantoor of de thuiswerkplek van de toekomst gezondheid voorop. Je stem wordt opgenomen en je krijgt te zien of je ziek bent. Je werkomgeving geeft je informatie over hoe het met je gaat.”

Werkgeluk

Naast gezondheid is werkgeluk wellicht nog wel de belangrijkste pijler voor een toekomstbestendige werkomgeving. Ranomi Kromowidjojo, drievoudig olympisch kampioene vertelde hoe dit begint bij haar optimaal ingerichte werkomgeving: “Dat ging voor mij om communicatie over gevoel. Als ik mentaal twijfels of angsten had, moest ik die uiten. Soms kon ik een stapje terugdoen. Dat hielp. Ik kwam erachter dat ik me druk maakte om alle dingen die niet goed gingen. Kijk vooral naar je eigen invloed en ga procesgericht te werk.”

Er gebeuren volgens haar altijd dingen die je niet kunt voorzien of die je niet onder controle hebt. Of buiten je controleveld liggen. Er gebeurt altijd iets dat je niet kunt voorzien. “Probeer je vooral te richten op de zaken waar je wél invloed op hebt. Denk daarnaast na over wat je comfortzone is en probeer eruit te stappen. Denk na over wat je waarden zijn en hoe dat aansluit op die van je organisatie.”

Op de WorkPlace Xperience 2024 wacht een programma vol innovatie en kennisdeling op je. Registreer je nu voor 17 april.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven