Blog: Een drieluik over dierbaarheid (#3/3)

3 min

 

Blog: Een drieluik over dierbaarheid (#3/3)

In het laatste deel van deze drie-delige blogserie vertelt Iris Bakker, Founder van Levenswerken, over dierbaarheid en hoe dit wordt toegepast in onze werkomgeving. Dit laatste deel gaat over de dierbare werkomgeving.

In de eerste blogs zijn we gaan kijken naar dierbaarheid en gedrag en de verdingde wereld. Nu focussen we op dierbaarheid in onze werkomgeving.

Werkomgeving

Als je denkt aan een plek waar je je op je gemak voelt (gemak heeft niet voor niets een link met het woord makker) ervaar je die als plezierig, een plek waar je je vrij voelt en waar je jezelf kan zijn. Ook al is het een algemene reclameslogan om ‘gewoon’ jezelf te zijn, in de werkomgeving is het maar de vraag of we onszelf zijn. Recent onderzoek toont aan dat mensen een hobby kiezen als ze horen dat de baas die heeft, ook al houden ze helemaal niet van die hobby. Je gaat bijvoorbeeld in je eigen tijd golven, terwijl je eigenlijk een hekel hieraan hebt, maar omdat de baas golft doe jij dat ook. Dat draagt namelijk bij aan de relatie met je baas en deze vergroot vervolgens je kans op promotie. Een werkomgeving die dierbaarheid uitstraalt, is dus een plek waar je je vrij voelt en waar je je niet groter hoeft voor te doen dan je bent. Je mag dus klein zijn.

Die werkomgeving laat dus niet kostbare materie zien, of het neusje van de zalm, of het nieuwste van het nieuwste, of de allerlaatste trend, maar iets wat betekenis heeft. Een persoonlijke kerstbrief van de directeur heeft betekenis omdat je je gezien voelt. Een heel klein vaasje op het toilet met een bloempje uit de berm laat het majestueuze zien van detail en verfijndheid. Die verfijndheid draagt uit dat er zorg is besteed aan de plek waardoor jij onbewust ervaart dat er dus ook zorg aan jou wordt besteed. Je wordt gezien, waardoor je floreert en dankzij het gevoel dat het goed is zoals je bent, ben je vervolgens maximaal productief. Je kan namelijk vrijdenker zijn zonder de blokkades van systemen en hiërarchie. Dat betekent dat ‘eigenheid’ een gezonde voedingsbodem krijgt. Er is weer vrijheid om je eigen werkomgeving eigenheid te geven. Dat uit zich niet alleen in materie zoals je favoriete voetbalposter maar ook in gedrag. Als je jarig bent laat je niet de catering voor kruimelvlaai zorgen maar bak je zelf je favoriete cake. Vervolgens vragen collega’s (als de cake gelukt is) naar het recept. Door dit soort mechanismen wordt sociale cohesie sterker. Mensen gaan vervolgens dierbaar om met hun werkomgeving, dierbaarheid naar de collega’s neemt toe en bovendien dierbaarheid naar jezelf.

Koesteren

Als je zelf meer bij je eigen gevoel blijft, luister je bewuster naar hetgeen jouw zintuigen je vertellen. Zo kan het zijn dat je ’s avonds merkt dat je hoofdpijn hebt. Je koppelt dit wellicht aan lastige gesprekken op je werk. Maar het kan heel goed veroorzaakt zijn door veel te harde licht/donker contrasten in je werkomgeving. Als je meer bij jezelf bent, ervaar je dit soort problemen ter plekke. Hierdoor kun je ze concreet benoemen waarna het probleem kan worden opgelost.

Het is een punt dat juist dit niet-materialistische volkomen los staat van het marktmechanisme en de verdingde wereld. Omdat we de werkomgeving gaan koesteren, raken we minder gevoelig voor de sterk wisselende trends. We raken minder gevoelig voor ‘’ grappige’’ nepdingen als plafondkunstplanten of keienpoefjes. We zeggen niet dat als de trend lichtblauw is (omdat verffabrikanten verf willen verkopen en T-shirt leveranciers T-shirts), dat we een lichtblauw kantoor willen hebben. We stappen uit de verdingde wereld en dragen zo dankzij gevoelens van dierbaarheid bij aan duurzaamheid en omhelzen Moeder Aarde. 

(foto: Sigarenfabriek Willen II, wandschilderingen van Monique Broekman, Dennis Amatdjais en Jan de Bie van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de sigarenfabriek.)

Delen:
Iris  Bakker

Iris Bakker

Interieurarchitect, huisvestingsadviseur, docent, auteur, Levenswerken

Meer nieuws

Sta jij midden in de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij midden in de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

maandag 24 november

Hoe geef je IT-leiders de ruimte om écht te innoveren, en niet meer alleen te focussen op probleemoplossing? Daarvoor ...

Lees meer

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

donderdag 20 november

Benieuwd hoe een toekomstbestendige leeromgeving tot stand komt en welke uitdagingen er dan op je afkomen? Jij kunt de grootste ...

Lees meer

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

donderdag 20 november

Hybride werken mag dan de nieuwe norm zijn, het kantoor blijft het kloppend hart van iedere organisatie. Dat is de belangrijkste ...

Lees meer

<span>Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’</span><span> </span>

Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’ 

woensdag 19 november

De Tuin van Holland heeft op 17 november een praktische gids gepubliceerd die publieke inkopers op weg helpt naar natuurinclusieve ...

Lees meer

<span>Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday</span>

Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday

woensdag 19 november

Draaijer Group en HEYDAY bundelen kracht in één ecosysteem voor de volledige levenscyclus van de werkomgeving.

Lees meer

Blog: Balance@Work

Blog: Balance@Work

dinsdag 18 november

Wanneer op 20 en 21 mei 2026 in de Jaarbeurs in Utrecht de 5e editie van de WorkPlace Xperience wordt gehouden is het ruim ...

Lees meer

Terug naar boven