Blog: Een drieluik over dierbaarheid (#1/3)

3 min

 

Blog: Een drieluik over dierbaarheid (#1/3)

In deze driedelige blogserie vertelt Iris Bakker, Founder van Levenswerken, over dierbaarheid en hoe zij dit toepast op de werkomgeving. In dit eerste deel: wat betekent 'Dierbaar' in algemene zin.

Levenswerken richt zich op het realiseren van vitaliserende werk-, woon- en leefomgevingen.

Dierbaarheid

De term ‘dierbaarheid’ werd voor het eerst genoemd door prof. Hans de Jonge en is een treffender woord dan ‘duurzaamheid’. ‘Whats in a name’ zul je denken. Duurzaamheid is verworden tot een gecommercialiseerde verzameling van losse op zich zelf staande en economisch verantwoorde producten. Kies ik een warmtepomp of een zonnepaneel? Wat levert mij het meest economisch gewin en waar krijg ik de meeste subsidie voor?  Echt duurzaam in het leven staan doe je pas als iets jou dierbaar is. Als iets jou dierbaar is, heeft het jouw aandacht en zorg je er goed voor. Zo kan oma jou dierbaar zijn en zorg je dat oma het goed heeft. Oma is hierdoor minder vaak ziek. Ook jouw plant op je werkplek kan jou dierbaar zijn, waardoor jij goed voor die plant zorgt. Dierbaarheid strekt zich eindeloos uit: jouw collega’s kunnen jou dierbaar zijn, zodat je oog hebt voor hun wel en wee. Je werkomgeving kan jou dierbaar zijn, zodat je deze koestert en er zorgvuldig mee omgaat. Door die zorg neemt de levensduur toe hetgeen duurzaamheid ten goede komt. Je kan ook jezelf dierbaar zijn waardoor je waakzaam bent en niet eindeloos doorwerkt, totdat je lichaam ‘burn-out uitroept. Dierbaarheid is dus allesomvattend.
Het gevolg van dierbaarheid is dat je beter zorgt voor je omgeving, dat je hiervoor oog hebt en vervolgens dat die jou zelf goed doet. In dit eerste blog kijken we naar wat dierbaarheid voor invloed kan hebben op je gedrag. Het tweede focust op minimalisatie van de ‘verdingde’ wereld en het derde legt het accent op de dierbare werkomgeving met minder belasting voor de natuur. Deze wat meer filosofische mijmeringen zijn specifiek gericht op de werkomgeving.

De omgeving

Eerst even een stapje naar het ervaren van onze omgeving. Dit doen we met onze zintuigen. We reflecteren ons continu op onze omgeving. Als er een boze baas achter ons staat, krimpen we wat ineen. Als je omsloten bent door kille grijze betonnen muren zonder enige lichtsprankeling, word je toch wat somber. Als je omgeving je je niet dierbaar is, maak je er maar al te snel een rommeltje van. Zo vind je op de duurste vierkante meters van een kantoor aan de Zuid-as allerlei kartonnen dozen en rommel in de hoeken. Zo zie je tal van levenloze dode en verlepte planten in de werkomgeving. Zo ‘vergeten’ medewerkers in een vergaderzaal hun stoelen aan te schuiven, zodat hun opvolgers in die ruimte een wanorde aantreffen. We leven in een gesystematiseerde gestandaardiseerde wereld waarbij de werkomgeving verworden is tot een resultante van tot het bot uitgeperste standaardcontracten. Markttermen als ‘authenticiteit’ en ‘uniciteit’ maskeren de hoge massakortingen in dit strengperssysteem. Eigenheid is ver te zoeken en dit draagt bij aan een werkomgeving die ons niet raakt, die ons niet dierbaar is, waardoor wij vervolgens niet duurzaam met die werkomgeving omgaan. Juist omdat onze zintuigen constant aan het reflecteren zijn, ervaren wij de rommeligheid, aandachtsloosheid en standaardisatie continu en vooral onbewust als onzorgvuldig. En onbewust extrapoleer je dit gevoel naar de conclusie ‘dan zullen ze ook wel minder zorgvuldig zijn naar mij toe’. En deze extrapolatie draagt vervolgens weer bij aan onzorgvuldig gedrag.

Als je echter dierbaarheid centraal stelt, dus dierbaar naar jezelf, dierbaar naar de ander, dierbaar naar de organisatie en dierbaar naar je werkomgeving, leidt dit tot duurzame relaties en een duurzaam gebruik van alle materie die Moeder Aarde ons beschikbaar stelt.

(foto: de snoeppot van OCW die zorgt voor sociale cohesie bij het Ministerie van OCW.)

Delen:
Iris  Bakker

Iris Bakker

Interieurarchitect, huisvestingsadviseur, docent, auteur, Levenswerken

Meer nieuws

Sta jij midden in de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij midden in de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

maandag 24 november

Hoe geef je IT-leiders de ruimte om écht te innoveren, en niet meer alleen te focussen op probleemoplossing? Daarvoor ...

Lees meer

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

donderdag 20 november

Benieuwd hoe een toekomstbestendige leeromgeving tot stand komt en welke uitdagingen er dan op je afkomen? Jij kunt de grootste ...

Lees meer

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

donderdag 20 november

Hybride werken mag dan de nieuwe norm zijn, het kantoor blijft het kloppend hart van iedere organisatie. Dat is de belangrijkste ...

Lees meer

<span>Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’</span><span> </span>

Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’ 

woensdag 19 november

De Tuin van Holland heeft op 17 november een praktische gids gepubliceerd die publieke inkopers op weg helpt naar natuurinclusieve ...

Lees meer

<span>Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday</span>

Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday

woensdag 19 november

Draaijer Group en HEYDAY bundelen kracht in één ecosysteem voor de volledige levenscyclus van de werkomgeving.

Lees meer

Blog: Balance@Work

Blog: Balance@Work

dinsdag 18 november

Wanneer op 20 en 21 mei 2026 in de Jaarbeurs in Utrecht de 5e editie van de WorkPlace Xperience wordt gehouden is het ruim ...

Lees meer

Terug naar boven