Blog: Een drieluik over dierbaarheid (#1/3)

3 min

 

Blog: Een drieluik over dierbaarheid (#1/3)

In deze driedelige blogserie vertelt Iris Bakker, Founder van Levenswerken, over dierbaarheid en hoe zij dit toepast op de werkomgeving. In dit eerste deel: wat betekent 'Dierbaar' in algemene zin.

Levenswerken richt zich op het realiseren van vitaliserende werk-, woon- en leefomgevingen.

Dierbaarheid

De term ‘dierbaarheid’ werd voor het eerst genoemd door prof. Hans de Jonge en is een treffender woord dan ‘duurzaamheid’. ‘Whats in a name’ zul je denken. Duurzaamheid is verworden tot een gecommercialiseerde verzameling van losse op zich zelf staande en economisch verantwoorde producten. Kies ik een warmtepomp of een zonnepaneel? Wat levert mij het meest economisch gewin en waar krijg ik de meeste subsidie voor?  Echt duurzaam in het leven staan doe je pas als iets jou dierbaar is. Als iets jou dierbaar is, heeft het jouw aandacht en zorg je er goed voor. Zo kan oma jou dierbaar zijn en zorg je dat oma het goed heeft. Oma is hierdoor minder vaak ziek. Ook jouw plant op je werkplek kan jou dierbaar zijn, waardoor jij goed voor die plant zorgt. Dierbaarheid strekt zich eindeloos uit: jouw collega’s kunnen jou dierbaar zijn, zodat je oog hebt voor hun wel en wee. Je werkomgeving kan jou dierbaar zijn, zodat je deze koestert en er zorgvuldig mee omgaat. Door die zorg neemt de levensduur toe hetgeen duurzaamheid ten goede komt. Je kan ook jezelf dierbaar zijn waardoor je waakzaam bent en niet eindeloos doorwerkt, totdat je lichaam ‘burn-out uitroept. Dierbaarheid is dus allesomvattend.
Het gevolg van dierbaarheid is dat je beter zorgt voor je omgeving, dat je hiervoor oog hebt en vervolgens dat die jou zelf goed doet. In dit eerste blog kijken we naar wat dierbaarheid voor invloed kan hebben op je gedrag. Het tweede focust op minimalisatie van de ‘verdingde’ wereld en het derde legt het accent op de dierbare werkomgeving met minder belasting voor de natuur. Deze wat meer filosofische mijmeringen zijn specifiek gericht op de werkomgeving.

De omgeving

Eerst even een stapje naar het ervaren van onze omgeving. Dit doen we met onze zintuigen. We reflecteren ons continu op onze omgeving. Als er een boze baas achter ons staat, krimpen we wat ineen. Als je omsloten bent door kille grijze betonnen muren zonder enige lichtsprankeling, word je toch wat somber. Als je omgeving je je niet dierbaar is, maak je er maar al te snel een rommeltje van. Zo vind je op de duurste vierkante meters van een kantoor aan de Zuid-as allerlei kartonnen dozen en rommel in de hoeken. Zo zie je tal van levenloze dode en verlepte planten in de werkomgeving. Zo ‘vergeten’ medewerkers in een vergaderzaal hun stoelen aan te schuiven, zodat hun opvolgers in die ruimte een wanorde aantreffen. We leven in een gesystematiseerde gestandaardiseerde wereld waarbij de werkomgeving verworden is tot een resultante van tot het bot uitgeperste standaardcontracten. Markttermen als ‘authenticiteit’ en ‘uniciteit’ maskeren de hoge massakortingen in dit strengperssysteem. Eigenheid is ver te zoeken en dit draagt bij aan een werkomgeving die ons niet raakt, die ons niet dierbaar is, waardoor wij vervolgens niet duurzaam met die werkomgeving omgaan. Juist omdat onze zintuigen constant aan het reflecteren zijn, ervaren wij de rommeligheid, aandachtsloosheid en standaardisatie continu en vooral onbewust als onzorgvuldig. En onbewust extrapoleer je dit gevoel naar de conclusie ‘dan zullen ze ook wel minder zorgvuldig zijn naar mij toe’. En deze extrapolatie draagt vervolgens weer bij aan onzorgvuldig gedrag.

Als je echter dierbaarheid centraal stelt, dus dierbaar naar jezelf, dierbaar naar de ander, dierbaar naar de organisatie en dierbaar naar je werkomgeving, leidt dit tot duurzame relaties en een duurzaam gebruik van alle materie die Moeder Aarde ons beschikbaar stelt.

(foto: de snoeppot van OCW die zorgt voor sociale cohesie bij het Ministerie van OCW.)

Delen:
Iris  Bakker

Iris Bakker

Interieurarchitect, huisvestingsadviseur, docent, auteur, Levenswerken

Meer nieuws

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende crisis

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende ...

donderdag 18 september

Nederlandse organisaties lopen onnodige risico’s doordat ze onvoldoende voorbereid zijn op de ingrijpende veranderingen ...

Lees meer

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael ...

donderdag 18 september

PHI Factory kondigt met trots de benoeming aan van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling. Met deze stap wordt ...

Lees meer

Terug naar boven