Werkgeluk: de trainbare competentie

Werkgeluk: de trainbare competentie

Veel bedrijven en organisaties worstelen met de vraag: werkgeluk is leuk, maar hoe ‘doe’ je dat? Het goede nieuws is dat geluk te leren valt, zo stelt geluksexpert Veronique Kilian.

Kilian is auteur van het nieuwe boek ‘Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!’. Als trainer en interim HR-adviseur heeft Kilian veel bedrijven geholpen in verandermanagement en teambuilding. Ook leidt ze professionals op tot ‘werkgelukdeskundige’. 

Zij stelt in haar boek dat geluk als een spier is die je kunt trainen. “Hoe vaker je traint, hoe sterker je geluksgevoel wordt. Ook in tijden van werkdruk, werkstress en moeheid. Dat is geluk als het erop aankomt. Happiness, Wellbeing en Wellness in voor- en tegenspoed. Hoe? Door gelukscompetenties.”

Nieuwe competenties

Kilian legt gelukscompetenties zowel in haar boek als op haar website diepgaander uit. “Op het gebied van competenties zien we vaak dezelfde soort competenties terugkomen. Stressbestendigheid, Verantwoordelijkheid en Klantgerichtheid zijn klassiekers. Wij stellen competenties zoals Doorzettingsvermogen, Prioriteiten Stellen en Kostenbewustzijn op prijs. Deze competenties dragen bij aan het succes van een organisatie door prestatie en kosten-efficiency. We worden wél getraind in kostenbewustzijn, maar niet in geluksbewustzijn. We worden beoordeeld op stressbestendigheid – want we moeten blijven presteren onder druk – maar niet op onze competentie om te kunnen ontspannen op het werk. En we moeten tot steeds hogere leeftijd doorwerken! Gaan we met kostenbewustzijn, stressbestendigheid en doorzettingsvermogen nog lang en gelukkig werken? Het wordt tijd voor nieuwe competenties. Gelukscompetenties.”

Concreet

En hoe werkt dat concreet? Kilian noemt als voorbeeld het dienstverleningsbedrijf Driessen, waarvoor ze regelmatig werkgeluksessies organiseert. Zo ook afgelopen juni waar ze in subgroepjes gebrainstormd heeft over diverse gelukscompetenties, zoals Spelen, Herstellingsvermogen en Verrassingsvaardigheid. “Aan de hand van vragen en voorbeeldcases van bedrijven waar gelukscompetenties al worden toegepast, brainstormen we plenair in de grotere groep over de toepassing in ieders individuele werkomgeving. Zo wordt het concreet. De deelnemers gaan naar huis met praktische tips, veel energie en inspiratie. Én een certificaat voor werkgeluk, ondertekend door Jeroen Driessen zelf. Altijd een persoonlijke touch.”

Kijk hier voor meer informatie over werkgeluk. 

Bron: trainjegelukscompetenties.nl
Foto: ‘We Love Communities’

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven