Duurzaam horecaconcept voor uniek Edge Amsterdam-West

 

Duurzaam horecaconcept voor uniek Edge Amsterdam-West

Na bijna drie jaar (ver)bouwen is Edge Amsterdam-West eind 2021 opgeleverd als een van de duurzaamste kantoorgebouwen in Europa. HTC Advies kreeg de opdracht om het horecaconcept te ontwikkelen.

(Photo: Jacqueline van den Heuvel)

‘In dit gebouw komen historie, technologie en architectuur op een unieke manier samen. Dat maakt het heel bijzonder om mee te mogen denken over de bedrijfshoreca. Vanzelfsprekend hebben we dat samen met de huurders gedaan. Het belangrijkst is dat zij zich thuis voelen in het nieuwe gebouw.’ - Tom Rietveld, Senior adviseur

Zoveel huurders, zoveel smaken

De wensen van de huurders lagen flink uiteen. Begrijpelijk, want de huurders zijn bedrijven met heel verschillende werkgebieden en bedrijfsculturen. De wensen varieerden dan ook van een boterham met kaas en Bring Your Own tot eventcatering waar last minute champagne en kaviaar kan worden ingevlogen. Tom Rietveld: ‘Om de gemêleerde doelgroep beter te leren kennen, hebben we met een afvaardiging van alle huurders een ontwerpsessie gedaan. Daar hebben we een gezamenlijke basis gelegd. Alle deelnemers waren het erover eens dat het concept ruimte moet bieden aan gezondheid, maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid, technologie, hospitality en efficiency. Concreet hoorden we vooral de wens dat de doorstroom goed moet zijn, zodat iedereen zo goed mogelijk kan genieten van de pauzemomenten.’

Duurzaam keukenontwerp

Edge Amsterdam-West streeft naar het Breeam Outstanding certificaat. Dit houdt in dat het keukenontwerp moet voldoen aan ambitieuze eisen over energiebesparing en CO2-reductie. HTC Advies heeft daarom gekozen voor energiezuinige apparatuur met een kleine footprint en koelingen voorzien van natuurlijke koelgassen met een laag Global Warming Potential (GWP). Om de footprint van de apparatuur zo laag mogelijk te houden is de apparatuur middels een Internet of Things (IoT) oplossing geschikt gemaakt voor slim onderhoud. Maarten van Hussen, senior adviseur: ‘De onderhoudsfirma kan op afstand apparatuur uitlezen en parameters corrigeren. Er zijn significant minder correcties en transportbewegingen nodig om de apparatuur te onderhouden. Hierdoor heeft de apparatuur een langere levensduur, zijn er minder storingen en is de prestatie altijd op niveau. En als er een storing is, dan weet de monteur direct wat er aan de hand is en kan hij het snel verhelpen. Dat is echt duurzaam.’

Balans tussen esthetisch en functioneel

Edwin Grimijzer is blij met hoe het horecaconcept uiteindelijk vorm heeft gekregen. ‘Ik vind het heel mooi hoe de horeca optimaal is geïntegreerd in het totaalontwerp. Zo komen overal de ronde vormen terug en is het – ondanks de gigantische grootte van het gebouw – gelukt om op de begane grond een zekere intimiteit te behalen. Dat heeft de nodige creativiteit gevraagd, maar het resultaat mag er zijn. Wat mij ook aanspreekt, is de balans tussen het esthetische en functionele. Dat maakt het horecaconcept niet alleen mooi, maar ook praktisch.’ Sinds maart 2022 genieten elke dag honderden gasten van de horecavoorzieningen. Met veel positieve reacties over de sfeer en het gevarieerde aanbod aan eten en drinken. Alle reden om trots te zijn!

Delen:

Meer nieuws

Technologische vernieuwingen brengen inclusief onderwijs dichterbij

Technologische vernieuwingen brengen inclusief onderwijs dichterbij

donderdag 11 december

Toegankelijk onderwijs voor iedereen, het klinkt vanzelfsprekend maar in de praktijk is dat helaas niet altijd zo. Nu technologie ...

Lees meer

Gewoon beginnen en uitproberen

Gewoon beginnen en uitproberen

donderdag 11 december

Half april 2025 ontving Annemarie Melissen, Project Manager Real Estate, Workplace & Sustainability bij FrieslandCampina, ...

Lees meer

De impact van geluid op de werkvloer

De impact van geluid op de werkvloer

woensdag 10 december

Van alle werknemers ergert 52 procent zich aan hinderlijk geluid op de werkplek en 34 procent ervaart hier ook echt klachten ...

Lees meer

SWP Stand Up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

SWP Stand Up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

woensdag 10 december

Donderdag 5 februari 2026 vindt de SWP Stand Up 2026 plaats op de locatie HNK/NSI Sloterdijk. De Stand Up begint om 14:00 ...

Lees meer

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

dinsdag 9 december

Key Quality en The Food Office sloegen de handen ineen en introduceren het Facilitair Samenwerkingskompas: een onafhankelijk ...

Lees meer

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame werkomgeving

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame ...

dinsdag 9 december

Vebego Facility Solutions en Smart WorkPlace introduceren een gloednieuwe award die innovatie in de schijnwerpers zet: de ...

Lees meer

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Terug naar boven