EU-consortium wil brede IoT-toepassingen LiFi ontwikkelen

EU-consortium wil brede IoT-toepassingen LiFi ontwikkelen

Een EU-consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen wil brede IoT-toepassingen gaan onderzoeken van LiFi, een draadloze internetverbinding op basis van LEDs. Smart WorkPlace partner Signify is een van de deelnemers.

Het consortium heeft als naam ELIoT (Enhance Lighting for the Internet of Things). Het heeft de volgende deelnemers: Signify, Nokia, MaxLinear, Deutsche Telekom, KPN, Weidmüller, LightBee, TU Eindhoven, Oxford University en twee Fraunhofer-onderzoeksinstituten, het Heinrich Hertz Institute HHI en FOKUS.

Het project, dat op een looptijd heeft van drie jaar, richt zich op het vinden van brede Internet of Things-toepassingen voor LiFi. Daarbij gaat draadloze communicatie niet over radiogolven (zoals bij WiFi), maar via licht (LEDs). Volgens de initiatiefnemers is dit nodig omdat er door de groei van het Internet of Things steeds hogere eisen worden gesteld aan de betrouwbaarheid en snelheid van datatransport via draadloze verbindingen.

De website www.lifi.nl legt uit hoe LiFi-technologie werkt: een met signaalverwerking technologie uitgeruste LED-lamp streamt data met zeer hoge snelheden via zichtbaar licht naar de fotodetector. De ontvanger zet de veranderingen in de amplitude om in een elektrisch signaal, dat weer wordt omgezet en verstuurd naar een computer of mobiel apparaat.

EU-consortium wil brede IoT-toepassingen LiFi ontwikkelen

Prof. Jean-Paul Linnartz leidt binnen Signify het LiFi-onderzoek. Hij is mede-initiatiefnemer van ELIoT en ziet veel potentie in LiFi: “LiFi can deliver high-speed communication, interference-free with high reliability. The available spectrum can be fully reused in every room. The lighting infrastructure is in an excellent position to provide wireless connectivity for the rapidly increasing number of wireless devices in every room.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven