Bart Valks (TU Delft) keynotespreker tijdens Campus Day op 20 juni

Bart Valks (TU Delft) keynotespreker tijdens Campus Day op 20 juni

Onderzoek naar ‘Smart campus tools’ moet frustratie van gebruikers van de campus over beschikbaarheid van werk- en studieplek wegnemen. Bart Valks doet onderzoek naar een slimmer gebruik van en sturing op de campus.

‘Gereserveerd, maar niet in gebruik’ is een dagelijkse bron van gesprek op de hedendaagse campus. Het niet kunnen vinden van een beschikbare studieplek, vergaderruimte of werkplek is een steeds vaker voorkomende frustratie van gebruikers op de campus. Campus managers hebben een ander beeld van de campus: wanneer er over het geheel naar het ruimtegebruik wordt gekeken, zijn er voldoende mogelijkheden om efficiënter met het vastgoed om te gaan. In 2016 is Bart Valks samen met collega’s Monique Arkesteijn en Alexandra den Heijer onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden om met ‘smart campus tools’ dit probleem op te lossen. Door met behulp van technologie real-time te meten wat er in ruimten gebeurt, kunnen gebruikers naar de juiste ruimten worden geleid en kunnen campus managers betere beslissingen nemen over hun vastgoedportefeuilles. 

Smart tools voor betere beslissingen

In eerste instantie heeft het onderzoek zich vooral gericht op de behoeften van de universiteiten en het verkennen van de mogelijkheden die er nu zijn met deze smart campus tools. Daaruit blijkt dat veel universiteiten al actief zijn op dit front en werken aan de tevredenheid van gebruikers, efficiënter gebruik van de campus of duurzaamheid. Gaandeweg bleek echter dat er naast de vraag welke smart tools er allemaal zijn ook een vraag van een andere aard: hoe gebruik je die smart tools nou eigenlijk om betere beslissingen te nemen? Momenteel richt het onderzoek zich op die vraag, door naar strategische processen te kijken in relatie tot het gebruik van (management)informatie. In zijn presentatie tijdens Campus Day op 20 juni zal Bart terugkijken op wat de belangrijkste lessen zijn van de afgelopen twee jaar, maar ook inzicht geven in wat de vragen zijn die nu onderzocht worden en waarom die zo van belang zijn.

Bart Valks (1990) is beleidsmedewerker en PhD onderzoeker bij de Technische Universiteit Delft. In de afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in portefeuillemanagement, beleidsontwikkeling en –monitoring van onderwijsruimten en de informatiebehoefte vanuit deze context aan smart campus tools. Bart houdt van de complexiteit, afwisseling en de maatschappelijke doelen in het publieke vastgoedmanagement (en droomt van een campusvariant van SimCity). In zijn vrije tijd speelt hij graag tennis of golf en leest graag over geschiedenis.

Wilt u Campus Day bezoeken? Schrijf u dan hier in.


Bart Valks (TU Delft) keynotespreker tijdens Campus Day op 20 juni Foto: Entree Koningsbergergebouw waar de Campus Day wordt gehouden.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven