Energietransitie op de Campus

Energietransitie op de Campus

De energietransitie staat voor universiteiten op de agenda. Internationale afspraken zijn vertaald in de Klimaatwet, die vaststelt met hoeveel procent ons land de CO2-uitstoot moet terugdringen. Wat brengt de toekomst? 

De universiteiten hebben inmiddels naar aanleiding van afspraken aan de klimaattafel Gebouwde Omgeving gezamenlijk een sector routekaart opgesteld als verkenning naar de haalbaarheid van dit nieuwe kader. Maar universiteiten zijn op onderdelen al verder. Tijdens Campus Day geeft Koen Fleuren (foto) van de Radboud Universiteit in een workshop hierover een pitch. Hij laat zien wat de aanpak van Radboud is, wat zij inmiddels hebben bereikt, wat succesfactoren en leerpunten zijn en welke volgende uitdagingen ze nog zien. In 2018 werden de door de Radboud Universiteit uitgevoerde energiebesparingen goed zichtbaar. De uitgevoerde projecten leverden een energiebesparing van 8 procent. Dat is de grootste besparing over de afgelopen 10 jaar. Evenwel was de absolute besparing 3,9 procent. Er was namelijk ook meerverbruik, bijvoorbeeld door leegstand van gebouwen. Hoewel dus de besparing in 2018 het meerverbruik ruim overstijgt vraagt dit meerverbruik nog de nodige aandacht.

Na deze pitch komt ook de zaal aan het woord. In een Lagerhuisdebat geven deelnemers aan de hand van stellingen hun denkbeelden. Dit interactieve deel wordt verzorgd door Koen Fleuren in samenwerking met Ellis ten Dam.

Aanmelden

Campus Day vindt plaats op 20 juni in het Victor J. Koningsbergergebouw bij Universiteit Utrecht. Het wordt georganiseerd door Smart WorkPlace samen met haar partners Aestate, AT Osborne, Royal HaskoningDHV en Twynstra Gudde. Click hier voor het programma en hier om in te schrijven.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven