Nederland sinds eind april weer aan het reboarden

Nederland sinds eind april weer aan het reboarden

Sinds eind april is Nederland weer aan het reboarden. Dat concludeert de NOS op basis van een analyse van Google-statistieken.

Na de persconferentie half maart waarin Rutte aankondigde dat thuiswerken de norm zou moeten zijn, daalde het aantal bezoeken aan werkplekken met 50 procent. Maar half april begon het aantal werkreisjes weer te stijgen. In de week van 11 tot en met 15 mei lag het aantal werkbezoeken gemiddeld nog maar tot 38 procent onder het normale niveau, en vorige week vrijdag 15 mei 35 procent.

Nederland sinds eind april weer aan het reboarden

Volgens de NOS kan dat worden verklaard doordat de kinderdagverblijven en basisscholen in die week weer opengingen, waardoor het voor mensen met kinderen makkelijker werd om weer naar hun werk te gaan.

De toegenomen drukte op de werkvloer kan ook op de weg worden gemerkt. Uit data die TomTom bijhoudt over 17 grotere Nederlandse steden, blijkt dat het wegverkeer op weekdagen weer begint toe te nemen. Afgelopen woensdag was het alweer de helft drukker dan eind maart, aldus het locatiebedrijf.

Nederland is niet het enige land waar mensen weer voorzichtig vaker naar hun werk gaan. Ook in omringende landen stijgen de werkbezoeken. Zo daalde in België het aantal werkbezoeken met 65 procent, maar zijn werkreizen nu weer op 45 procent van het oude niveau.

NOS analyseerden de mobiliteitsrapporten van Google en keek specifiek naar bezoeken die door Google als 'werk' zijn aangemerkt. Daarbij keek de NOS specifiek naar weekdagen, om een zuivere maar ook inzichtelijke vergelijking tussen de situatie begin dit jaar en nu te kunnen maken. Google vergelijkt werkbezoeken op een bepaalde werkdag namelijk met dezelfde dag van de week tijdens de periode 3 januari tot 6 februari. 

Google tekent aan dat resultaten ook kunnen worden beïnvloed door de manier waarop gebruikers hun smartphone instellen en hun mobiele bereik. Ook is het bedrijf afhankelijk van gebruikers die ervoor kiezen om hun locatiegeschiedenis met het bedrijf te delen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven