Gezond thuiswerken: verlichting (1/5)

Gezond thuiswerken: verlichting (1/5)

De recente coronamaatregelen tonen opnieuw het belang van gezond thuiswerken aan. Simon de Ruig van Smart WorkPlace partner draaijer+partners behandelt in vijf blogs vijf aspecten. In deel 1: verlichting.

De Ruig is als WELL Accredited Professional dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS). Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en zijn eigen thuissituatie heeft hij vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.

Tip 1: Verlichting

Eén van de eerste dingen die ik merkte aan mijn werkplek was het gebrek aan licht, of beter gezegd verlichting. De plafondlamp geeft onvoldoende verlichting in de hoek waar ik werk, dus een bureaulamp is wenselijk. Maar waar let je op bij aanschaf van een bureaulamp?

Het onderwerp ‘Light’ van de WBS geeft een aantal specificaties voor gezonde verlichting. De eerste is het aantal LUX, voor een werkplek is 500 lux een gezond minimum. Het aantal lux wordt berekend op basis van het aantal lumen van de lichtbron en het oppervlak waarop de lichtbron schijnt. Dit is dus niet zomaar te bepalen bij aanschaf van een lamp.
Het is mijn voorzichtige inschatting dat voor een bureaulamp die op je werkplek schijnt het aantal lux grofweg overeenkomt met het aantal lumen, dat is een waarde die vaak wordt aangegeven in de specificaties van een lichtbron of lamp. Dus: zoek naar een lamp van 500 lumen.

De Color Rendering Index (CRI) zegt wat over de kleurechtheid van een lichtbron. Hoe lager de CRI waarde ligt, hoe minder de kleurechtheid. De WBS stelt dat er minimaal een CRI van 80 behaald moet worden, maar hoe hoger, hoe beter waarbij 100 gelijk is aan daglicht. Dit is een specificatie die lang niet altijd genoemd wordt, maar erg belangrijk is voor plekken waar je langdurig verblijft.

De kleurtemperatuur van een lamp wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Let er op dat voor een gezonde kantoorwerkplek tussen 2700 en 3000 Kelvin ideaal is. Hoe hoger het aantal graden Kelvin hoe wit/blauwer het licht. Er zijn ook lampen waarbij het aanpassen van de lichtsterkte (dimmen) automatisch gepaard gaat met het aanpassen van kleurtemperatuur. Hoe minder lichtsterkte (lumen) hoe geler het licht (lager het aantal graden Kelvin).

Ik heb de specificaties van een aantal bureaulampen met deze dimfunctie vergeleken. De prijs ligt tussen de € 50 en € 100. Geen van deze lampen bleek optimaal: Òf de lichtsterkte was goed, maar de kleurtemperatuur veel te hoog, of juiste de kleurtemperatuur was goed maar dan bleek de lichtopbrengst weer veel te laag. Dit is dus een lastige keuze.
Aan de andere kant is deze instelbaarheid van een lamp ook van invloed op je gezondheid: Het kunnen beïnvloeden van je omgeving werkt positief op je welzijn. Daarbij is het voor mensen die veel of tot ’s avonds laat werken raadzaam om in de avond de lichtsterkte en kleurtemperatuur te verlagen. Fel en wit licht kan je wakker/slaapritme negatief beïnvloeden.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven