Derde SWP Talks over duurzaamheid en de werkomgeving

Derde SWP Talks over duurzaamheid en de werkomgeving

Duurzaamheid en de werkomgeving. Daarover gaat de derde SWP Talks waarin Wietse Walinga van SWP praat met duurzaamheidspionier Maurits Groen en Marvin van Kempen, hoofdredacteur Duurzaam Gebouwd.

De derde SWP Talks is te beluisteren via SpotifySoundcloud en Springcast. In SWP Talks praten experts over duurzaamheid en gezondheid in de werkomgeving en hoe dit bijdraagt aan het human capital van organisaties.

Aan het begin van het gesprek toont Groen (zie foto) zich optimistisch: “Hoop is voor mij een werkwoord. Bovendien zie ik geweldige ontwikkelingen – bijvoorbeeld de airconditioner van Dutch Climate Systems – op het gebied van duurzaamheid en de werkomgeving, die ik een paar jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Het is ook nodig, want we hebben haast omdat we in 2030 een deadline ten aanzien van CO2-uitstoot moeten halen.” Vervolgens vertelt Groen hoe de vertoning van ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore in 2006 in aanwezigheid van onder meer de toenmalige premier Jan Peter Balkenende ervoor zorgde dat duurzaamheid en klimaat hoog op de politieke agenda kwamen te staan.

Marvin van Kempen vertelt hoe hij in de periode dat hij in Japan studeerde merkte hoe tastbaar klimaatverandering daar al was. “In die tijd, 2009, was het al zo ondraaglijk heet als je een stap buiten de deur zette. Dat voelde ik in elke vezel van mijn lichaam. Op dat moment realiseerde ik me dat ik maatschappelijke impact wilde maken en dat ik de verduurzaming wilde versnellen. Daarbij was ik ervan overtuigd dat ik dat kon doen door kennisdeling met behulp van experts. Die experts zijn ook belangrijk omdat het erom gaat om nu niet de verkeerde keuzes te maken. Bovendien weet je door kennisdeling dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn, dat circulariteit zich terugverdient en dat gezondheid al vanaf het eerste moment rendeert.”

Daarna benadrukt Groen waarom het zo belangrijk is om juist de komende jaren stappen te zetten om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Daarbij gebruikt hij de metafoor van de auto die met hoge snelheid op een muur afrijdt: als je niet op tijd remt, is de impact enorm en red je het niet meer.

Nieuwsgierig naar de hele podcast? Beluister hem dan direct hieronder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven