Sluiting vanwege te trage verduurzaming dreigt voor veel kantoren

Sluiting vanwege te trage verduurzaming dreigt voor veel kantoren

Minder dan een jaar voor de deadline van 1 januari 2023 voldoet nog altijd 43 procent van de 60 miljoen vierkante meter kantoorruimte niet aan energielabel C of hoger. Voor deze kantoren dreigt nu sluiting.

Het percentage komt voor uit een rapport van vastgoedadviseur Colliers. Dezelfde organisatie deed ook een half jaar eerder een vergelijkbaar onderzoek. De sense of urgency is sindsdien amper gestegen zo blijkt want destijds was het percentage kantoren zonder energielabel C 49 procent. En dat terwijl de achterblijvers moeilijk kunnen stellen dat ze door de overheidseis zijn overvallen, want die werd al in 2016 ingevoerd.

Volgens Jeroen Bloemers, Chief Growth Officer bij Colliers, kan een derde van deze achterblijvers relatief eenvoudig alsnog aan de verplichting voldoen, omdat ze in kantoren zitten die na 1989 zijn gebouwd: “Deze kantoren komen bijna altijd door de C-kwalificatie, omdat ze zuinig genoeg zijn. Voor twee derde is dus wel verduurzaming nodig om een labelsprong te maken. Dit komt neer op zo’n 16 miljoen vierkante meter.”

De grote steden zijn koplopers in de verduurzamingsslag, zo blijkt uit het rapport. Utrecht voert de ranglijst van duurzaamste kantoorsteden aan. Hier voldoet inmiddels 82 procent van het kantooroppervlak aan de eis. Op plek twee staan Nieuwegein en Haarlemmermeer waar ruim driekwart van het oppervlak groen genoeg is. Grote achterblijvers zijn kleine en middelgrote plaatsen zoals Sittard-Geleen en Rijswijk. In deze slechtst presterende gemeenten zijn vaak weinig moderne kantoren bijgebouwd in de laatste decennia.

In Hengelo is de afgelopen maanden de meeste vooruitgang geboekt. Hier had 29 procent een goed label in mei en dat is opgelopen naar 45 procent. Dat komt onder andere door het kantoorgebouw Lansinkveste (foto) dat in december een A-label kreeg. Het gaat om 15.000 vierkante meter dat in één klap voldoet. Heerlen staat op de tweede plek van stijgers. Hier ging het kantoor van pensioenbeheerder APG van 58.000 vierkante meter van label E naar A+.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven