Portefeuilleaanpak helpt grote organisaties te verduurzamen

Portefeuilleaanpak helpt grote organisaties te verduurzamen

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kost het grote organisaties veel tijd en moeite hun gebouwen te verduurzamen. De portefeuilleaanpak betekent minder administratie en meer flexibiliteit voor de organisatie.

De portefeuilleaanpak is een uitkomst voor bedrijven en instellingen. Vanaf januari 2023 kunnen zij meedoen met deze nieuwe werkwijze. Grote organisaties hoeven dan jaarlijks maar één rapport te schrijven over alle energiebesparende maatregelen die ze nemen. Zij leveren nu nog bij verschillende inspecteurs rapporten in over hun maatregelen per gebouw. De portefeuilleaanpak betekent minder administratie en meer flexibiliteit voor grote organisaties. Het maakt verduurzamen van gebouwen makkelijker voor hen.

Zo werkt de Portefeuilleaanpak

De organisatie dient een portefeuilleroutekaart in. Daarin staan alle energiebesparende maatregelen die ze gaan treffen voor al hun gebouwen in Nederland de komende 4 jaar. OmgevingsdienstNL bepaalt dan of dat plan aan alle voorwaarden voldoet. Zo moet onder andere het aardgasgebruik van de hele vastgoedportefeuille elk jaar gemiddeld met 5,5% omlaag. Deelnemen is dus niet vrijblijvend.

Meedoen met de portefeuilleaanpak

Om mee te doen moeten organisaties uiterlijk op 15 februari 2023 een intentieverklaring inleveren. De deadline voor de routekaart met maatregelen is 30 april 2023. Deelnemers moeten jaarlijks een rapport schrijven voor de coördinerend inspecteur om de voortgang te laten zien. Eind 2026 moet dit ertoe leiden dat hun vastgoedportefeuille veel minder energie verbruikt. Bezit je organisatie dus meer dan 20 gebouwen in Nederland? Kijk dan op de site van RvO om mee te doen met de portefeuilleaanpak.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven